Novinarka Kommersanta objavila video kontrole na ulicama Moskve

Svijet

Novinarka Kommersanta objavila video kontrole na ulicama Moskve

Novinarka ruskih novina Kommersant Ana Vasilyeva objavila je na društvenoj mreži Telegram snimak koji, kako navodi, prikazuje ruske policajce kako na ulicama Moskve kontroliraju mobilne telefone prolaznika.

Kako je istakla, policajci od prolaznika zahtijevaju da vide njihove mobitele.

Ne žele ih pustiti sve dok ne dobiju otključane mobitele.

Policajci zatim na mobitelima pregledaju društvene mreže, browser, aplikacije za poruke, galeriju, pozive i slično.

Vasilyeva je na Telegramu napisala kako je prišla policajcima i pitala ih na kojem osnovu ovo rade. Zahtijevali su da vide njenu press legitimaciju, a potom su je potpuno ignorirali.

“Ovo je potpuno nezakonito”, istakla je ona.

Na društvenim mrežama istaknuto je i da ruski policajci na šljemovima imaju istaknuto slovo “Z”.

O ovom slovu mnogo se priča proteklih dana nakon što je isto uočeno na brojnim vozilima ruske vojske tokom invazije na Ukrajinu.

Slovo Z ne postoji u ruskom alfabetu, no mnogi smatraju da je riječ o simbolu važnom tokom vojnih operacija.

“Od vitalnog je značaja da se svaka napadačka sila može razlikovati, posebno iz zraka, gdje će ruske snage imati potpunu kontrolu. Ukrajinci imaju veoma slične tenkove i vozila i željet će da smanje rizik od neprijateljske vatre”, govorio je jedan od izvora za The Sun.

Dodajmo i da se proteklih dana provodi žesto cenzura unutar Rusije.

Ruske vlasti okomile su se na medije, zabranivši im da prenose ukrajinske izvore, a najavili su i zatvorske kazne za one koji se ne povinuju novim propisima. Antiratne proteste diljem Rusije pokušavaju ugušiti tako što hapse hiljade ljudi koji se povezuju s njima.

Najavili su da će oni koji učestvuju na protestima dobiti i do osam godina zatvora, organizatori do 15 godina, ali najjezivija je tvrdnja da će i uhvaćeni maloljetnici možda biti osuđeni na zatvorsku kaznu do tri godine.

radiosarajevo.ba