Dok Rusi prijete sukobom Poljska ipak razmatra slanje svojih ratnih aviona Ukrajini

Svijet

Dok Rusi prijete sukobom Poljska ipak razmatra slanje svojih ratnih aviona Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Poljskom da isporuče svoje ratne avione Ukrajini kako bi im pomogli u odbrani države od ruske invazije.

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao kako se s Poljacima dogovaraju da pošalju svoje vojne avione ruske proizvodnje s obzirom na to da ukrajinski piloti već znaju kako da upravljaju njima, a SAD bi Poljskoj poslala zamjenske avione.
“Sada aktivno gledamo na pitanje aviona koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini i gledamo kako bismo mogli nadomjestiti to Poljskoj ako odluče isporučiti svoje avione”, rekao je Blinken.

On je rekao kako nije dogovoreno kada će poslati avione, ali da se o tome razmatra. Međutim s obzirom na to da je Ministarstvo odbrane Rusije zaprijetilo ukrajinskim susjedima da ne smiju svoje aerodrome ustupati ukrajinskim snagama, pitanje je kako će se slanje aviona odraziti na Poljsku.

Rusi su jasno poručili da će se svako ko pomogne ukrajinskim zračnim snagama smatrati neprijateljem i umiješanim u sukob. Nisu detaljisali šta to znači u kontekstu rata i da li će vojno napasti zemlje koje im pomognu.

klix.ba