Rusija počela otvoreno prijetiti: Evo za koje će zemlje smatrati da su ušle u sukob

Svijet

Svaka zemlja koja odobri korištenje svojih zračnih luka Ukrajini za napade na Rusiju mogla bi se smatrati zemljom koja je ušla u sukob, rekao je danas glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane optužujući Rumuniju da je dopustila takva slijetanja.

“Praktično cijelo zrakoplovstvo režima u Kijevu koje je sposobno za borbena djelovanja je uništeno. Ali znamo iz sigurnog izvora da su ukrajinski avioni poletjeli prema Rumuniji i drugim susjednim zemljama”, istaknuo je.

“Korištenje mreže zračnih luka tih zemalja koje bi služile za ukrajinske vojne avione i potom njihovo korištenje protiv ruskih oružanih snaga moglo bi biti smatrano miješanjem tih zemalja u oružani sukob”, rekao je Konašenkov.

Ukrajina, na koju je Rusija izvršila invaziju 24. februara, traži od zapadnih zemalja da uvedu zonu zabrane letenja iznad njenog teritorija. Taj zahtjev NATO je odbacio zbog rizika direktnog sukoba s Moskvom.

Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da će Rusija svaku zemlju koja uvede zonu neletenja iznad Ukrajine smatrati protivnicom u ratu, prenosi Index.

radiosarajevo.ba