ŠTA BOL U LEĐIMA GOVORI O ZDRAVLJU? Doktor otkrio – ako ne ispunjava “PRAVILO DVOJKE”, prijeti vam smrtonosna bolest!

Zdravlje

ŠTA BOL U LEĐIMA GOVORI O ZDRAVLJU? Doktor otkrio – ako ne ispunjava “PRAVILO DVOJKE”, prijeti vam smrtonosna bolest!

Bez obzira da li sjedite za stolom cijeli dan i nemate odgovarajuću potporu za lumbalni dio leđa ili ste podigli nešto malo teže, možda ćete osjećati jake bolove. Ipak, važno je da prepoznate različite bolove i da znate šta vam bolovi mogu reći o zdravlju. Doktor Rahul Šah ističe da su bolovi u leđima prečesta pojava današnjice.

“Preko 80% odraslih imaće najmanje jednom nepodnošljiv bol u leđima koji će trajati nekoliko dana”, rekao je on i otkrio u kojim situacijama bol u leđima zahteva posjetu kod ljekara.

Imate uganuće mišića ili “zategnutost” leđa:

“Najčešći krivac za bol u leđima je naprezanje mišića, uganuća ili “zategnutost” leđa. Ova vrsta nelagodnosti je samoograničena i obično se poboljšava za nekoliko dana do nekoliko nedelja”, istakao je doktor.

Suočavate se sa starenjem:

“Kako starite, vaše tijelo prolazi kroz promjene, što može dovesti do bolova u leđima. Ovo se može desiti ljudima koji imaju artritis ili kod onih koji su ranije imali povredu leđa”, istakao je on.

Imate diskus herniju ili infekciju:

Bol u leđima može biti znak da imate diskus herniju, koja se može pojaviti bilo gdje na kičmi, ali najčešće u donjem dijelu leđa. Pored problema u vezi sa diskovima, doktor kaže da bol u leđima može biti posledica infekcija, problema sa kičmenim nervima, slomljenih kostiju, problema sa zglobovima, karlice i unutrašnjih organa, a rijetko i raka.

“Uopšteno govoreći, koristio sam pravilo dvojke kako bi znao kada je vrijeme za ljekara. “Trajaće 2 sata, 2 dana, 2 nedelje”. Ako se bol u mišićima ne popravi u roku od nekoliko dana i nema drugih simptoma kao što je bol koji se spušta na ruke, noge ili ide u grudi, onda je preporučljivo da posjetite ljekara u roku od nekoliko nedelja”, kaže doktor.

Kućni lijekovi kao što su led, meditacija i udobna obuća mogu pomoći u ublažavanju bolova u leđima. Korišćenje paketa leda ili boce sa toplom vodom može pomoći u smanjenju upale i olakšati bolne ili ukočene mišiće. Doktor takođe preporučuje istezanja koja mogu da oslobode naprezanje mišića

(MONDO)