Putinova bivša supruga ima palaču veću i od Bijele kuće

Svijet

Putinova bivša supruga ima palaču veću i od Bijele kuće

Njihov razvod objavljen je 2013. godine u ruskim medijima, ali čini se da i danas jako dobro živi

Bivša supruga ruskog predsjednika Vladimira Putina stvorila je, a i danas na nju ima utjecaj, zakladu koja u svom vlasništvu drži povijesnu zgradu u Moskvi što istoj toj zakladi omogućuje milijunske zarade od najamnina. Reutersova istraga otkrila je da su zgradu pomogli renovirati Putinovi prijatelji, a najamnina se slijeva u privatnu tvrtku u vlasništvu osobe s istim imenom kao i Putinova bivša supruga, Ljudmila Aleksandrova Škrebnjova. Riječ je palači Volkonski u povijesnom središtu Moskve. Nekad je to bila plemićka palača, ali sada je u vlasništvu Centra za razvoj interpersonalne komunikacije (CRIK), zaklade koju je Ljudmila Putina osnovala 2002. godine. Sama zaklada ima nekoliko ureda u palači, ali većinu zgrade iznajmljuju raznim tvrtkama, a među njima nalaze se i dvije velike državne banke. Sama palača ima gotovo 6.000 kvadratnih metara i nešto je veća čak i od Bijele kuće. Zanimljivo je da je nekad bila u vlasništvu generala Nikolaja Volkonskog, djeda slavnog spisatelja Lava Tolstoja.

Najmoprimci redovito plaćaju tvrtki pod imenom Meridian, a ona je u 99% vlasništvu druge kompanije pod nazivom Interservis. Ta kompanija je pak u vlasništvu žene po imenu Ljudmila Aleksandrova Škrebnjova. Reuters sam priznaje da nisu uspjeli pronaći definitivne dokaze da je stvarno riječ o Putinovoj bivšoj supruzi i da nije samo riječ o neviđenoj podudarnosti. Osim toga, postoje i drugi dokazi da je bivša prva dama Rusije i vlasnica Interservisa zapravo jedna te ista osoba. Postoje dokazi da je prijašnja šefica Interservisa bila Olga Aleksandrova Comajeva, a ruski mediji su svojevremeno o njoj pisali kao o sestri Putinove supruge. Povrh svega toga, ostalih 1% Meridiana u rukama drži Tatjana Šestakova, bivša supruga Vasilija Šestakova. Vasilij je, inače, stari prijatelj Vladimira Putina i njegov sparing partner.

Kad je riječ o novcu, teško je procijeniti koliko točno najamnina ubiru od stanara. Poznato je da banka VTB plaća više od 2 milijuna dolara godišnje, a kad se pogledaju financijska izvješća Meridiana nemoguće je procijeniti koliko novca ukupno zarađuju od stanarina i koliko tog novca isplaćuju CRIK-u. Sve to uklapa se u uvriježene načine postupanja u Putinovoj Rusiji gdje ljudi bliski predsjedniku imaju velike privilegije i dobro zarađuju od državnih ugovora, zajmova i drugih beneficija od državnih kompanija. Reuters podsjeća kako su relativno nedavno izvijestili o Putinovom zetu, Kirilu Šamalovu koji je postao milijarder nakon što je oženio predsjednikovu kćer. Nakon vjenčanja uspio je kupiti i vilu u Biarritzu u Francuskoj. Novi muž bivše Putinove supruge također je dobro prošao. Naime, nakon karijere u organiziranju događaja i on se obogatio pa sada u vlasništvu ima vilu u Biarritzu navodno vrijednu oko 6 milijuna eura.

24sata