PANIKA U RUSIJI: UOČI ZATVARANJA PRODAVNICA SVJETSKIH BRENDOVA STANOVNICI OBAVLJAJU POSLJEDNJE KUPOVINE

Svijet

PANIKA U RUSIJI: UOČI ZATVARANJA PRODAVNICA SVJETSKIH BRENDOVA STANOVNICI OBAVLJAJU POSLJEDNJE KUPOVINE

Građani Rusije u velikom broju su pohrlili u prodavnice poznatih svjetskih brendova koji su najavili povlačenje iz te zemlje zbog rata kojeg Rusija vodi protiv Ukrajine.

Reakcije svijeta na ruske napade na Ukrajinu sve su intenzivnije. Uporedo sa sankcijama koje zapadne zemlje uvode Rusiji u pokušaju da je izoliraju iz međunarodne trgovine i finansijskih tokova, brojni globalni brendovi, organizacije i firme poduzimaju određene mjere i obustavljaju saradnju s Rusijom.

Globalne tekstilne i modne kompanije također zatvaraju svoje radnje u Rusiji ili obustavljaju proizvodnju.

Inditex, koji uključuje brendove Zara, Massimo Dutti, Oysho, PullBear, Uterque, Lefties, Stradivarius, također je objavio da je odlučio privremeno zatvoriti svoje radnje u Rusiji.

Brend sportske odjeće Adidas prekinuo je partnerstvo sa Ruskim fudbalskim savezom, dok je Nike najavio da više ne može da se vrši isporuka u Rusiju. Puma je objavila da je obustavila isporuke u Rusiju, iako je njenih 100 radnji u toj zemlji još uvijek otvoreno.

HiM, drugi najveći trgovac modnim proizvodima na svijetu, također je saopćio da je privremeno obustavio svu prodaju u Rusiji.

Kering grupa, koja je povezana sa mnogim luksuznim brendovima kao što su Gucci, Balenciaga i Yves Saint Laurent, zatvorila je sve svoje prodavnice u Rusiji, dok su ruski građani stajali u redu za kupovinu posljednjeg dana kada su te prodavnice bile otvorene.

hayat.ba