Ruski vojnici s bombama u rukama

Svijet

Ruski vojnici s bombama u rukama zaprijetili da će sravniti grad sa zemljom

Grad Konotop na sjeveroistoku Ukrajine, u regiji Sumi nedaleko od granice s Rusijom, bio je poprište napetih scena.

Naime, u grad je na “pregovore” došla delegacija ruskih vojnika. Snimka koja se na društvenim mrežama pojavila jučer, a čiju autentičnost je potvrdio New York Times, prikazuje ruske vojnike koji držeći ručne bombe napuštaju pregovore na kojima su, tvrdi ukrajinska strana, zatražili da se grad preda ili će biti sravnjen sa zemljom. Kako navodi NYT, nije jasno kad se snimljeni događaj zaista odvio.

Snimka prikazuje kako ruske vojnike prati bijesna gomila Ukrajinaca koji su vikali “slava Ukrajini” te su uz psovke govorili ruskim vojnicima da napuste grad. Rusi potom sjedaju u vojno vozilo i odlaze iz grada.

Pojavila se i druga snimka, na kojoj se gradonačelnik Konotopa Artem Semenikin na ulici pred zgradom gradskog vijeća obraća građanima i govori im da su mu ruski vojnici rekli da će “artiljerijom sravniti grad sa zemljom” ako se ne preda.

Gradonačelnik ljudima: Želite li se boriti ili predati? Ja sam za borbu
Potom je pitao građane žele li se boriti ili predati. Većina okupljenih rekla je da se želi boriti. “I ja sam za borbu. Ali odluka mora biti jednoglasna jer su naciljali artiljeriju na nas”, rekao je gradonačelnik.

U konačnici je ipak postignut svojevrsni dogovor, objavio je viši dužnosnik ukrajinske vojske. Prema dogovoru s Rusima, u Konotopu nema govora o smjeni vlasti.

“Rusi su zainteresirani za zakon i red. Neće biti vojnih manevara. Ukrajinska zastava ostaje na svom mjestu. Na snazi je sporazum o prekidu vatre, neće biti međusobnih provokacija. Rusi će ostati na svojim pozicijama i neće ometati prolaz vozilima javnog prometa, hitne pomoći te opskrbu hranom i humanitarnu pomoć”, poručio je Dmitro Živicki, čelnik vojne administracije regije Sumi prenosi Index.hr.

“Kako bi se osigurala sigurnost u gradu, naši volonteri će izgraditi kontrolne točke u Konotopu”, dodao je.

n1