Roscosmos odbija lansirati OneWeb internet satelite zbog britanskih sankcija

Svijet

Roscosmos odbija lansirati OneWeb internet satelite zbog britanskih sankcija

Ruska svemirska agencija Roscosmos odbila je lansirati internet satelite kompanije OneWeb tražeći garancije da se oni neće koristiti u vojne svrhe te zahtijevajući da Velika Britanija proda svoj udio u pomenutoj kompaniji.

Lansiranje OneWeb internet satelita je trebalo biti obavljeno u petak pomoću ruske rakete Soyuz, no to se očigledno neće dogoditi. Prvi čovjek Roscosmosa Dmitri ROgozin je kazao da je agencija istakla svoje zahtjeve kao odgovor na sankcije koje je Velika Britanija uvela Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Britanci su između ostalog zabranili ulazak ruskim brodovima u njihove luke te su sankcionisali većinu ruskog finansijskog sistema.

Međutim, britanski sekretar za biznis i energiju Kwasi Kwarteng je rekao da zahtjevi Roscosmosa neće biti ispunjeni jer “pregovora o OneWebu nema” s obzirom da britanska vlada “neće prodati svoj udio”. On je dodao da traju razgovori s drugim dioničarima kako bi se dogovorili naredni koraci.

Rogozin je kazao da će Velikoj Britaniji dati rok od dva dana da promijeni svoj stav.

Do danas je u nisku orbitu Zemlje lansirano 428 OneWeb satelita pomoću Soyuz raketa. OneWeb planira omogućiti globalnu pokrivenost internetom iz svemira pomoću 648 satelita prve generacije.

U međuvremenu je SpaceX dostavio terminale za Starlink satelitski internet u Ukrajinu nakon obećanja prvog čovjeka kompanije Elona Muska. Vjeruje se da će ukrajinska vlada ovaj internet koristiti kako bi ostala online tokom konflikta.

klix.ba