ČESTO SE GRIZETE ZA JEZIK? To može ukazivati na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM

Zdravlje

ČESTO SE GRIZETE ZA JEZIK? To može ukazivati na OZBILJAN ZDRAVSTVENI PROBLEM

Verovatno ste se makar jednom u životu nehotice ugrizli za jezik i pritom iskusili neopisiv bol. Zašto se to dešava i o čemu govori? Iako je se ovaj deo jezika najčešće ne vidi, njegovo stanje, kao što su “brazgotine” ili promena boje, može da ukazuje na zdravstvene probleme.

Otisci zuba na jeziku

Udubljenja na bočnim ivicama jezika nastaju kao rezultat čestog ili konstantnog pritiska, kao i trenja zuba. Sa sličnim fenomenom se susreću i ljudi čija je veličina jezika izvan “normalnog” proseka. Za razliku od slučajne povrede, ovo trenje je obično bezbolno, ali crvenilo sluzokože i nelagoda mogu biti razlog da se obratite lekaru za pomoć.

Kada su otisci zuba simptom i o čemu govore?

1. Infekcija, povreda ili alergija

Lokalna upala je prirodni odgovor tela na infekciju, hroničnu i dugotrajnu oralnu bolest, alergen ili oštećenje tkiva. Pušenje takođe povećava rizik od edema.

2. Apneja u snu

Nedostatak kiseonika tokom spavanja nadoknađuje se zadržavanjem tečnosti, što takođe dovodi do otoka u predelu jezika.

3. Nedostatak vitamina, minerala i vode

Uvećani jezik je rezultat nedostatka vitamina B, gvožđa, niacina, riboflavina, kao i dehidracije organizma.

4. Disfunkcije viličnog (temporomandibularnog) zgloba

Nastanak ovog stanja ponekad podstiče škripanje zuba ili može bitoi simptom neke druge bolesti.

5. Različite bolesti

Otečenost jezika se često javljaju kod Daunovih i Apertovih sindroma, hipotireoze, sarkoidoze, amiloidoze, tuberkuloze, multiplog mijeloma, lipoidne proteinoze, neurofibromatoze itd.

Kako lečiti?

Ako “iskrzan” jezik predstavlja posledicu navike da ga grizete ili isto radite sa obrazima, samo treba da se kontrolišete ovu lošu naviku. Vremenom će i “oštećenja” nestati. Kada problem ne izaziva veliku neprijatnost i može da bude uzrokovan neuravnoteženom ishranom, vreme je da menjate jelovnik. Obogatite ga hranom koja sadrži vitamin B12 i gvožđe. Takođe je korisno povećati unos mahunarki, korenastih namirnica (šargarepa, celer, paškanat, cvekla), kao i žitarica.

U slučaju da je “iskrzan” jezik mogući simptom neke druge bolesti, prvi korak je postavljanje tačne dijagnoze, a dobro je i da se konsultujete i sa stomatologom. Ako se otkrije uzrok ovog stanja, to će pomoći da se identifikuju i otklone drugi zdravstveni problemi i spreči se njihov dalji razvoj.

(espreso.co.rs)