Vučić zabrinut: Moguće izbacivanje Rusije iz UN-a i priznavanje Kosova

Svijet

Vučić zabrinut: Moguće izbacivanje Rusije iz UN-a i priznavanje Kosova

“Srbija se pridružila osudi napada na Ukrajinu. Iznijeli smo svoje objašnjenje govoreći da to nije prvi napad i rat na teritoriji Evrope. Nismo smjeli zbog historije da prećutimo”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Izrazio je i bojazan da će doći do izbacivanja Ruske Federacije iz UN-a, ukidanja Rezolucije 1244 i priznavanja Kosova od zemlja EU i članica NATO-a koje to do sada nisu učinile.

Dodaje da se “u tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali da je s njihove strane veoma važno da osude urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice”.

“U političkom smislu, ako smijem da predviđam, a bio sam jedan od rijetkih koji je iskazivao strah zbog svega što može da se dogodi, mislim da je ovo tek početak. Želim da kažem građanima Srbije, pritisci na našu zemlju biće ogromni u narednom periodu. Vjerujem d ćemo prisustvovati potpunom rušenju postojećeg poretka”, rekao je Vučić.

“Slijedi ukidanje Rezolucije 1244”
Ima nekoliko političkih zamki za Srbiju, naveo je, dodajući kako u regionu rade na rušenju Srbije.

“Vidjeli ste da su Albanci uputili zahtjev da postanu punopravna članica NATO-a i da su dobili podršku Turske, druge ili treće najmoćnije članice. Vidjeli ste, a to mogu da predviđam, da će jedna od inicijativa biti isključenje Ruske Federacije iz UN-a. Planiraju da na osnovu člana 6. Povelje UN-a povedu tu raspravu. Poslije toga ostaje otvoren prostor i pritisak na NR Kinu da dođe do promjene Rezolucije 1244. Poslije toga mi više nemamo pravni osnov za pozivanje na međunarodno pravo i očuvanje teritorijalnog integriteta kao što ga danas imamo. Zatim slijedi priznavanje zemalja NATO-a i EU, onih koji to do sada nisu uradili, nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Ističe da, ako nastave čuvati svoju poziciju, slijedi ekonomsko urušavanje Srbije. Pod ovim je mislio na odluku da ne uvode sankcije Rusiji.

“Naša pozicija u narednom periodu biće još teža jer nam je ekonomija bila najbrže rastuća u regionu i u Evropi i suočit ćemo se s nekim drugim problemima”, kazao je Vučić.

“Više ništa nije isto”
Naveo je kako su se od petak, kada se posljednji put obratio, desile velike promjene i da je cijeli svijet postao drugačiji.

“Bukvalno više ništa nije isto. Sve ono što smo do živjeli do jučer, znali, mislili odjednom ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile su se tektonske promjene na svjetskoj političkoj sceni. Neki to nazivaju pokušajima stvaranje drugačijeg poretka, a neki odupiranjem ili ujedinjavanjem jednih protiv drugih. Srbija je u izuzetno teškoj situaciji i danas manje nego ikada postoji razumijevanje za poziciju Republike Srbije i našeg naroda bilo gdje u svijetu. To nije pitanje naše principijelnost, ispravnosti našeg stava to je pitanje gotovo nevjerovatnih okolnosti koje su nas dovele u veoma tešku situaciju”, kazao je.

Predsjednik Srbije kazao je kako ne postoji predstavnik nijedne važnije države svijeta s kojima nije razgovarao, a među njima su SAD, EU, Njemačka, Francuska itd. Teme su bile sankcije Ruskoj Federaciji, ali i glasanje u Generalnoj skupštini UN.

“Srbija je suočena s ogromnim pritiskom. Ako ste suočeni s činjenicom ako neko ne želi da čuje našu argumentaciju, ne želi da čuje šta se dešavalo 1999. godine, onda znate koliko je teška situacija”, rekao je Vučić.

Zahvalio se predstavnicima EU što su ga saslušali navodeći kako jasno da njihova mnijenja nemaju strpljenja da saslušaju bilo koji drugi stav osim najtvrđeg mogućem protiv Ruske Federacije.

n1