SAD proširuje sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Svijet

SAD proširuje sankcije Rusiji i Bjelorusiji

Novi paket američkih sankcija uključuje proširenje postojećih ograničenja Bjelorusiji za izvoz tehnologije, koja su već nametnuta Rusiji

Sjedinjene Američke Države (SAD) u srijedu će pojačati ekonomske sankcije Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Bjelorusiju, bliskog saveznika Kremlja, optužuju da je dozvolila Rusiji da koristi njenu teritoriju za organizovanje i slanje trupa u napad i da se sprema da pošalje snage u Ukrajinu.

Novi paket američkih sankcija uključuje proširenje postojećih ograničenja Bjelorusiji za izvoz tehnologije, koja su već nametnuta Rusiji. Bijela kuća je saopštila da će ta mjera ozbiljno ograničiti sposobnost Rusije i Bjelorusije da pribave materijale za podršku njihovoj vojnoj agresiji protiv Ukrajine.

Bidenova administracija nameće i sankcije ruskom odbrambenom sektoru, uključujući uvrštavanje na crnu listu 22 ruska subjekta povezana s odbranom.

Iz Bijele kuće nije precizirano na koje se kompanije odnosi ova objava State Departmenta, ali je saopšteno da rade na razvoju “borbenih aviona i vozila, sistema za elektronsko ratovanje, projektila i bespilotnih letjelica”.

Ministarstvo trgovine nameće dalju kontrolu izvoza opreme za vađenje nafte i gasa sa ciljem smanjenja sposobnosti Rusije da rafiniše fosilna goriva i određuje subjekte koji podržavaju ruske i bjeloruske sigurnosne službe, vojni i odbrambeni sektor.

Američki predsjednik Joe Biden objavio je u utorak da je svim ruskim avionima zabranjen ulazak u američki vazdušni prostor.

fokus.ba