Nakon što mu je oduzeta nagrada zbog podrške Putinu oglasio se Emir Kusturica

Svijet

Nakon što mu je oduzeta nagrada zbog podrške Putinu oglasio se Emir Kusturica

Režiser Emir Kusturica demantovao je informaciju da je postavljen za direktora Teatra ruske armije, navodeći da takvo tumačenje vjerovatno ide iz srodnosti internacionalne riječi „režiser“ i „direktor“.

„Ja nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nekadašnjeg Teatra sovjetske armije, nego sam posljednja tri mjeseca razgovarao o mogućnosti postavljanja na scenu mojih filmova u formi teatarskoj“, naveo je Kusturica prenosi Sputnjik, medij koji je zabranjen na Facebooku i Instagramu zbog širenja ruske propagande.

On je istakao da u Teatru ruske armije može da gostuje kao reditelj „kad ova burna vremena prođu“.

Komentarišući vijest da je zbog te činjenice češki festival Febiofest odlučio da mu oduzme nagradu festivala Kristijan, Kusturica je rekao da to samo govori da je krenuo takozvani lov na vještice.

„Zapravo, pravovijerni i krivovijerni neće biti dijeljeni religijski nego ideološki. Ja se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako ima šta da se uzme“, zaključio je on.

Podsjetimo, češki festival Febiofest odlučio je oduzeti praškom učeniku, kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, redatelju Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio voditi Centralno akademsko kazalište ruske armije.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, redatelj Fero Fenič.

n1