Rusija krivi ministricu vanjskih poslova Velike Britanije za nuklearnu “specijalnu uzbunu”

Svijet

Rusija krivi ministricu vanjskih poslova Velike Britanije za nuklearnu “specijalnu uzbunu”

Bilo je izjava raznih predstavnika na različitim nivoima o mogućim konfliktnim situacijama, pa čak i sudarima i sukobima između NATO-a i Ruske Federacije, rekao je Dmitrij Peskov

Britanski ministar odbrane Ben Valas (Wallace) ranije je umanjio značaj nuklearne “specijalne uzbune” koju je najavio Vladimir Putin, sugerirajući da je ruski predsjednik želio odvratiti pažnju ljudi od sporijeg napredovanja svojih snaga nego što se očekivalo u invaziji.

Valas je za BBC rekao:

– Nećemo učiniti ništa da eskaliramo na tom području, nećemo učiniti ništa da podstaknemo bilo kakvu pogrešnu procjenu – mi to shvatamo vrlo, vrlo ozbiljno. Ali u ovom trenutku ovo je bitka retorike koju vodi predsjednik Putin.

Kremlj je sugerirao da su komentari ministrice vanjskih poslova Liz Trus (Truss) bili razlog da je Rusija stavila svoje nuklearne snage u stanje pojačane pripravnosti, navodi ruska novinska agencija Interfax.

– Bilo je izjava raznih predstavnika na različitim nivoima o mogućim konfliktnim situacijama, pa čak i sudarima i sukobima između NATO-a i Ruske Federacije – rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Vladimira Putina, i dodao:

– Smatramo takve izjave apsolutno neprihvatljivim. Neću imenovati autore ovih izjava, iako je to bila britanska ministrica vanjskih poslova.

Nije jasno na koje komentare Trus se ruska vlada protivi, iako je u nedjelju rekla da će podržati pojedince iz Ujedinjenog Kraljevstva da se pridruže međunarodnim snagama u borbi za Ukrajinu.

avaz.ba