Porodica zarabljenog ruskog mladića u Ukrajini: Nismo imali pojma da je otišao tamo

Svijet

Porodica zarabljenog ruskog mladića u Ukrajini: Nismo imali pojma da je otišao tamo

Ukrajinski dužnosnici objavili su desetke videa na kojima su, kako tvrde, zarobljeni ruski vojnici tokom četvrtog dana brutalnih borbi u Ukrajini, navodi britanski The Guardian u tekstu o reakciji obitelji zarobljenog ruskog vojnika na video u kojem se pojavljuje, prenosi Jutarnji list.

U jednom od video snimaka objavljenih tokom nedjelje ujutru na kanalu društvene mreže Telegram pod nazivom “Nađi svoje”, koji je kreiralo ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, vidno ranjeni vojnik identificirao se kao Leonid Paktišev, zapovjednik snajperske jedinice bazirane u području Rostova.

Telegramov kanal, koji je započeo s emitiranjem u subotu, objavio je brojne video snimke i fotografije zarobljenih ruskih vojnika, što je dovelo do burnih reakcija njihovih porodica koje govore da su bile šokirane saznanjem o sudjelovanju njihovih voljenih u invaziji na Ukrajinu.

The Guardian je razgovarao s tri člana porodice koji su potvrdili Paktiševljev identitet i kazali da su bili šokirani i zgroženi kada su, gledajući snimku, shvatili da je njihov voljeni zarobljen.

“Vidjela sam da nije na mreži i bila malo zabrinuta zbog toga. Sada se jako brinem, nisam spavala cijelu noć, moja djeca plaču, naša majka je u kritičnom stanju”, rekla je novinarima The Guardiana.

The Guardian je razgovarao s tri člana porodice koji su potvrdili Paktiševljev identitet i kazali da su bili šokirani i zgroženi kada su, gledajući snimak, shvatili da je njihov voljeni zarobljen.

Ukrajinski ministar obrane organizirao je direktnu liniju, call centar, za članove obitelji ruskih vojnika “Vrati se živ iz Ukrajine”. Kijevski Independent objavio je da je zaprimljeno stotine poziva od početka invazije.

Još jedan član porodice zarobljenog Paktiševa koji je tražio da ne bude imenovan, iskazao je ogorčenje zbog mladićeva sudjelovanja u ratu.

“Kako se drugačije osjećati?! Mladići su bačeni kao topovsko meso i što je najvažnije, zašto? Za palaču u Geleždiku?”, rekao je član porodice, eferirajući se na palaču na Crnom moru koju su ruski neovisni novinari povezali s Vladimirom Putinom.

“Pronađi svoje“, kanal društvene mreže Telegram objavio je brojne fotografija ruskih vojnika ubijenih u akciji. Jedan od savjetnika Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, rekao je u subotu da je oko 3500 ruskih vojnika poginulo ili je ranjeno tokom ruske invazije na Ukrajinu.

radiosarajevo.ba