Bjelorusija izglasala: Moguće nuklearno oružje na bjeloruskom tlu

Svijet

Bjelorusija izglasala: Moguće nuklearno oružje na bjeloruskom tlu

Ako (Zapad) prebaci nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, na naše granice, onda ću se obratiti Putinu da vrati nuklearno oružje koje sam dao bez ikakvih uvjeta, rekao je Lukašenko

Na jučerašnjem referendumu u Bjelorusiji odobren je novi ustav kojim zemlja odustaje od svog nenuklearnog statusa, u vrijeme kada je ta bivša sovjetska republika postala polazna tačka za ruske trupe koje napadaju Ukrajinu, objavile su ruske novinske agencije.

Agencije su citirale bjelorusko središnje izborno povjerenstvo koje je objavilo da je 65,2 posto onih koji su sudjelovali glasalo za. Takav se rezultat i očekivao s obzirom na strogo kontroliranu vladavinu predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Novi ustav omogućuje nuklearno oružje na bjeloruskom tlu po prvi put otkako ga se zemlja odrekla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Zapad ne priznaje rezultate referenduma
Zapad je već ranije objavio da neće priznati rezultate referenduma, koji se održava uslijed sveopćeg obračuna s bjeloruskom oporbom i protivnicima Lukašenkova režima. Prema riječima aktivista za ljudska prava, trenutno je u Bjelorusiji više od hiljadu političkih zatvorenika.

Referendum je potaknuo antiratne proteste u nekoliko gradova. Najmanje 290 osoba je privedeno, rekli su aktivisti za ljudska prava.

Masovni protesti izbili su 2020. nakon spornih izbora za koje opozicija tvrdi da su bili namješteni. Nakon što je Lukašenko pokrenuo nasilnu akciju protiv prosvjednika, demonstracije su uglavnom utihnule.

U nedjelju je, govoreći na biračkom mjestu, Lukašenko rekao da bi mogao tražiti od Rusije da vrati nuklearno oružje Bjelorusiji.

– Ako (Zapad) prebaci nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, na naše granice, onda ću se obratiti Putinu da vrati nuklearno oružje koje sam dao bez ikakvih uvjeta – rekao je Lukašenko.

Novi ustav daje sve ovlasti Svebjeloruskoj narodnoj skupštini
Lukašenko se nakon protesta 2020. okrenuo Moskvi, osiguravajući ruske zajmove kojima je pokušao nadoknaditi negativan učinak zapadnih sankcija.

Njegova suparnica na izborima 2020., izbjegla opoziciona čelnica Sviatlana Tihanovska, pozvala je Bjeloruse da iskoriste glasanje za protest protiv ruske invazije susjedne Ukrajine.

Na snimkama i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, ljudi su se okupili na biračkim mjestima u Minsku i drugim gradovima kako bi protestovali.

Novi ustav daje sve ovlasti Svebjeloruskoj narodnoj skupštini koju čine Lukašenkovi partijski lojalisti, lokalni vijećnici, dužnosnici i pripadnici provladinih aktivističkih organizacija. Ustav također osigurava predsjedniku doživotni imunitet od kaznenog progona.

avaz.ba