Zelenskij: ‘Kako ste spavali, braćo Bjelorusi? Mi ne spavamo više, borimo se za slobodu’

Svijet

Zelenskij: ‘Kako ste spavali, braćo Bjelorusi? Mi ne spavamo više, borimo se za slobodu’

Istaknuo je da je posljednja noć u Ukrajini bila okrutna. Ne postoji niti jedan objekt u zemlji koji bi okupatori smatrali za cilj jer su protiv svega živog

Bjelorusi, obraćam se vama na ruskom jeziku. Rusi su protiv svega živog, protiv vrtića, protiv stambenih zgrada. Protiv gradova koji su stajali i borili se zajedno tijekom Drugog svjetskog rata. Ali sada nismo na istoj strani. Ubijaju nam se djeca s vašeg teritorija, uništavaju nam se domovi, uništava se sve što se desetljećima gradilo. Vi odlučujete tko ste, kako ćete gledati u oči svojoj djeci, svojim susjedima. A mi smo vaši susjedi. Budite Bjelorusi, a ne Rusi- poručio je Zelenski u obraćanju.

Dodao je i da su danas pozvani na referendum. To može izgledati kao normalan politički proces, ali danas to nije običan politički proces. Sada se odluke donose na sasvim drugoj razini.

Istaknuo je da je posljednja noć u Ukrajini bila okrutna.

Ne postoji niti jedan objekt u zemlji koji bi okupatori smatrali za cilj jer su protiv svega živog.

– Sada ima puno novosti, pregovora između Rusije i Ukrajine, koji mogu vratiti mir u našu zemlju. Minsk se tamo spominje kao platforma za te pregovore. Grad koji nismo odabrali mi. Prije četiri dana krstareće rakete, avioni, helikopteri i oprema napustili su Bjelorusiju. Rušili su nam kuće, živote, otišla je teška oprema iz vaše države – govorio je.

– Ovo je užasan deja vu! Znate li da je Kijev bio napadnut prije četiri dana u četiri ujutro, kao 1941. godine? Kako ste spavali, braćo Bjelorusi? A mi smo se probudili, vi i sad spavate, ali mi više ne idemo u krevet, jer se borimo za svoju državu, za našu slobodu. Imamo puno pravo na to. Da nije bilo agresije iz Minska, mogli bismo razgovarati u Minsku, u vašem gradu. Kad ste bili neutralni, razgovarali smo u Minsku, tako korektno i istinito, razgovarali smo kao susjedi. Sada ćete napraviti glavni izbor, on je ispred i ovisi samo o vama, ovisi o narodu Bjelorusije. Zato ne želimo govoriti u Minsku. Varšava, Budimpešta, Istanbul, bilo koji grad nam odgovara. Iskreno želim da Bjelorusija postane ljubazna i sigurna kao i prije. Napravite konačan izbor, vi ste sjajni ljudi.

24sata