Sjeverna Koreja misli da je SAD kriv za rat u Ukrajini

Svijet

Sjeverna Koreja misli da je SAD kriv za rat u Ukrajini

Sjedinjene Države su “pravi uzrok ukrajinske krize”, objavila je Sjeverna Koreja u prvoj službenoj reakciji nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Washington je vodio politiku “vojne nadmoći zanemarivši legitiman zahtjev Rusije za svoju sigurnost”, ističe se u poruci koja je u subotu objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova a potpisao ju je Ri Ji-song iz Istraživačkog instituta za međunarodnu politiku.

“Pravi uzrok ukrajinske krize je i u autoritarnosti i u samovolji SAD-a”, dodaje se u poruci.

Ri predbacuje SAD-u da ima “druga mjerila” prema ostatku svijeta. Optužuje ga da se miješa u unutarnje stvari drugih zemalja u ime “mira i stabilnosti”, a “bez valjanog razloga osuđuje mjere samoobrane (tih) zemalja kako bi zajamčile vlastitu sigurnost”.

“Prošlo je vrijeme kada je SAD vladao kao gospodar”, piše još u poruci.

Poruka objavljena na mrežnoj stranici sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova je “tiha” službena reakcija Pyongyanga, objavljena pod osobnim imenom, ocijenio je Park Won-gon, profesor sjevernokorejskih studija na sveučilištu Ewhi u Seulu.

“Zaključak je: za sve je kriv SAD”, rekao je za AFP.

Rusija je uz Kinu jedan od rijetkih saveznika Sjeverne Koreje. Moskva se dugo protivila pritisku na Pyongyang zbog njegova vojnog programa i čak je tražila popuštanje međunarodnih sankcija.

n1