BIDEN O AGRESIJI RUSIJE NA UKRAJINU: IMAMO DVIJE OPCIJE

Svijet

BIDEN O AGRESIJI RUSIJE NA UKRAJINU: IMAMO DVIJE OPCIJE

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden komentirao je danas agresiju Rusije na Ukrajinu, te najavio najjače sankcije u historiji zbog rata koji Rusija vodi na teritoriji Ukrajine.

Biden je rekao kako se sankcije s kojima se Rusija suočavala u prošlosti ne mogu porediti sa sankcijama koje joj tek slijede.

Sve sankcije do sada nisu kao ove. Sada imamo dvije opcije. Početi treći svjetski rat, odnosno ući u rat s Rusijom ili natjerati Rusiju da plati ekonomsku cijenu za ovo što radi. Nijedne sankcije ne mogu stupiti na snagu odmah, ali mislim da su ove sankcije najjače u historiji. Putin nije očekivao ovako jedinstven odgovor savenika na rat u Ukrajini – kazao je Biden.

Cilj mu je, kako je istakao, da od početka svi budu na istoj strani.

Putin je mislio da može razdvojiti NATO, ali to se nije desilo. Riječ je o potpunom jedinstvu. Rusija će platiti kratkoročno i dugoročno veliku cijenu za ovo što radi”, mišljenja je Biden. Nije samo NATO ujedinjen. Vidite šta se dešava u Finskoj, Švedskoj i drugim zemljama. Putin je proizveo sve suprotno od onoga što je namjeravao. Moramo zadržati kurs s našim saveznicima. U međuvremenu, nastavit ćemo sa slanjem vojne i finansijske pomoći Ukrajini – rekao je Biden.

hayat.ba