Počasni konzul Ukrajine rasplakao se na HRT-u: Ovo je katastrofa

Svijet

Počasni konzul Ukrajine rasplakao se na HRT-u: Ovo je katastrofa

Jako je velika panika među stanovništvom, mojim prijateljima iz svijeta sporta, politike, biznisa, rekao je Ivica Pirić

Ivica Pirić, počasni konzul Ukrajine u Splitu, gostovao je u programu HRT-a i vidno potrešen govorio o stanju u Ukrajini nakon ruske invazije, koju ondje, kaže, niko nije očekivao. Izrazio je nadu da će svjetske sile pronaći načina da obuzdaju Vladimira Putina i njegov režim mirnim putem, jer ovo što se događa nije rješenje nego katastrofa.

– Otkad je krenula ova agresija, ova invazija unazad dva-tri dana, telefoni ne prestaju zvoniti. Jako je velika panika među stanovništvom, mojim prijateljima iz svijeta sporta, politike, biznisa. Nitko nije ovo očekivao. Svi su vjerovali u priču ruskog režima i koncentracija je bila na dvije regije, Donjeck i Lugansk, ali ovaj iznenadni napad na praktično cijelu Ukrajinu niko nije očekivao, rekao je Pirić.

Kazao je da se Ukrajinci bore i daju svoj maksimum, te kako misli da će želja za odbranom svoje domovine i svojih porodica pobijediti i nadjačati mehanizaciju koju ruska vlast pokazuje kao izvor svoje moći.

Komentirajući najnovije obraćanje Vladimira Putina, koji je pozvao ukrajinsku vojsku da zbaci vladu vlastite zemlje, i da se ruska vojska u Ukrajini bori protiv “nacionalista”, Pirić je kazao kako cijeli svijet svjedoči tome da imamo posla s čovjekom i režimom koji širi obmane i laži o Ukrajini.

– Mislim da smo svi svjesni, danas je Ukrajina u pitanju, a sutra može biti Češka, Poljska, Hrvatska ili bilo koja druga zemlja. Nadam se i vjerujem, kao Hrvat i kao čovjek kojem je Ukrajina druga domovina, da će svjetske sile i svjetski čelnici pronaći načina da obuzdaju tog čovjeka i taj režim, da ga vrate za stol i uvjere da je jedini put mirno rješenje – rekao je.

Govoreći kroz suze o tome kako je dosad iz Ukrajine doveo oko 2.500 djece i branitelja, istaknuo je da je već vidio mnogo užasa koji su im se događali.

avaz.ba