EVO ZAŠTO SVAKI DAN TREBA DA ZAPOČNETE BAŠ OVIM NAPITKOM: Jača imunitet, čisti organizam, topi masne naslage!

Zdravlje

Medena voda je napitak kojim treba započeti svaki dan, a evo i zašto!

Svima je poznato koliko je med blagotvoran, ali malo ko zna koliko koristi ima medena voda ili voda sa medom.

Od davnina je medena voda upotrebljavana za oslobađanje od različitih bolesti i u kozmetičke svrhe. Jednostavno su je koristili kao ukusni „živi“ napitak na svim slavljima.

Dovoljno je da odmah ujutro, na prazan stomak, u čašu tople vode ubacite kašičicu meda, promešate i popijete.

Kako medena voda djeluje na organizam?

1. Topljenje masnih naslaga

Medena voda vam može pomoći da eliminišete suvišne kilograme. Šećer koji med sadrži prirodnog je porekla te je zdrav izvor kalorija. I ne samo to, on vam pomaže i da ne pokleknete iskušenju kada su u pitanju drugi slatki napici. Gazirani i drugi slatki sokovi prepuni su “praznih” kalorija, a eliminisanjem njihovog unosa brže eliminišete masne naslage. To se neće desiti preko noći, ali je u svakom slučaju dobro za vas na duge staze.

2. Bolja probava

Čaša mlake vode u kombinaciji sa kašičicom meda, ujutro na prazan želudac, pomaže vam da regulišete probavu. Antiseptička svojstva meda pomažu u ublažavanju kiseline u želucu istovremeno povećavajući proizvodnju crijevne sluzi. Napitak je “odgovoran” i za hidrataciju debelog creva. Sve pomenuto reguliše probavu te sprečava nastanak zatvora.

3. Poboljšava imunitet

Med je fantastično prirodno sredstvo koje eliminiše bakterije. Prepun je enzima, vitamina i minerala koji su “na prvoj liniji fronta” u borbi protiv bakterija. U kombinaciji sa toplom vodom, pomenuta svojstva dodatno se pojačavaju.

4. Smanjuje alergije

Korištenjem lokalnog meda zapravo ćete prilagoditi organizam polenu koji se nalazi u vašem podneblju. Zauzvrat, to vam pomaže da smanjite osjetljivost na alergije životne sredine. Topla voda ovdje nije od presudnog značaja, ali je veoma bitna za hidrataciju.

5. Ublažava zapaljenje grla i kašalj

Medena voda vam može pomoći da ublažite bol i iritaciju grla, kao i da smanjite kašalj. Ona je mnogo bolja i delotvornija od pastila te ne postoje nikakve nuspojave.

6. Čisti lice

Sa medenom vodom brišite lice. Ona neguje kožu, ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom. Ovo je odlična prirodna kozmetika sa medom, najstarija i najmodernija u isto vrijeme.

Kako pripremiti medenu vodu?

Jednu čajnu kašičicu meda promešati u čaši sirove mlake vode (obične vode iz kuhinjske česme). Dobijamo 30%-ni rastvor meda, koji je po sastavu identičan krvnoj plazmi. Med u sirovoj vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), što povećava njena lekovita svojstva. Naučno je dokazano da se medena voda brzo i potpuno apsorbuje u organizmu.

Medenu vodu u preventivne svrhe treba piti ujutru, na prazan želudac. Treba je popiti veoma brzo. Ovo je važno. Sfinkter (ventil) želuca odmah se otvara i voda dospijeva u crijeva, nakon čega se apsorbuje u krvotok.

Medena voda uobičajeno se pije ujutru, čim se probudite i uveče prije spavanja. Nemojte se plašiti da pijete vodu pre spavanja, ona sprječava pojavu otoka, zato što rasterećuje bubrege. Vodu pijte uvek sveže pripremljenu. Nikad je ne pravite unaprijed!

novi.ba