Majka petoro dece radila kao ČISTAČICA GROBLJA: Zbog nečeg što je zadesilo porodica će imati večne traume

Zanimljivosti

Majka petoro dece radila kao ČISTAČICA GROBLJA: Zbog nečeg što je zadesilo porodica će imati večne traume

Majka petoro dece iz Stejten Ajlenda poginula je kada je na nju pao masivni nadgrobni spomenik dok je radila na groblju u Grenitvilu, navodi se u izveštajima. Elvira Navaro (53) radila je kao grobarka, vodila računa o čistoći i održavanju grobova i celokupnog područja groblja.

Spomenik se srušio dok je Navaro radila zajedno sa svojim sinom Entonijem Rosalesom, navodi se u sudskim dokumentima. Nejasno je kako se tačno i gde na groblju od 80 ari dogodio incident.

Navaro je prebačena u Medicinski centar Univerziteta Ričmond, gde je istog dana preminula od zadobijenih povreda. Njena porodica podnela je tužbu za nemar Vrhovnom sudu Menhetna protiv Udruženja groblja Baron Hirš, a u optužbi se navodi da područje uopšte nije bilo bezbedno za rad, a porodica traži neutvrđenu odštetu.

Groblje je osnovano 1899. godine, a na njemu počivalu mnoge žrtve Holokausta, kao i njihove porodice. Godinama je ovo groblje bilo i na meti pronacistički nastrojenih vandala, prenosi Njujork post.

– Užasnut sam ovim vestima. To je ono o čemu najviše brinemo, kao organizacija. To je najveći strah koji imamo. Zato u poslu koji obavljamo, jedna od prvih stvari koje radimo je da obezbedimo da kamenje bude bezbedno – rekao je rabin Endrju Šulc, izvršni direktor Saveza zajednica za groblja povezana sa Jevrejima, ili CAJAC, grupe koja je pomogla da se očisti oko četiri hektara groblja zaraženog otrovnim bršljenom pre nekih desetak godina.

Veliki nadgrobni spomenici mogu predstavljati opasnost iz nekoliko razloga, a naročito je opasno kada temelji počnu da propadaju, naveo je on.Pre godinu dana, na sličan način je poginuo radnik groblja na Long Ajlendu, kada se na njega srušio spomenik koji je kopao.

(objektiv.rs)