Tajna grobnica kineskog cara krije još 20 terakota vojnika, moglo bi ih biti mnogo više

Svijet

Tajna grobnica kineskog cara krije još 20 terakota vojnika, moglo bi ih biti mnogo više

U Kini je pronađeno novih 20 terakota vojnika, a moglo bi ih biti mnogo više, čak nekoliko hiljada.

Terakotna vojska je kolekcija hiljada vojnika u stvarnoj veličini, konja i kočija koje oslikavaju vojsku prvog kineskog cara Qin Shi Huanga iz dinastije Qin. Ova vojska datira iz 3. stoljeća prije Krista, a otkrivena je 1974. godine kada su lokalni farmeri pokušali iskopati bunar istočno od grobnice cara.

Dosad su arheolozi pronašli gotovo 8.000 skulptura vojnika. Međutim, nedavno ih je otkriveno još 20 u dobrom stanju te su transportovane u prostoriju za zaštitu i restauraciju. Među skulpturama su general i srednje rangirani vojni oficir.

Dvadeset vojnika pronađeno je u jami br. 1 Terakotne vojske u Xi’anu. Ukupna površina jame iznosi 14.260 kvadratnih metara pa stoga postoji mogućnost da se u narednom periodu pronađe mnogo više novih vojnika, čak do 6.000.

Ova armija pravljena od terakote smatra se jednim od najvećih arheoloških otkrića u sigoriji te je pod zaštitom UNESCO-a od 1987. godine. Sastoji s eod 8.000 statua vojnika, 150 konja konjice, 130 kočija koje vuku konji, kao i od velike količine oružja poput mačeva, kopalja, samostrela i slično.

Kada je prvi car iz dinastije Qin preminuo 210. godine prije Krista, oko 700.000 ljudi je učestvovalo u izgradnji njegovog mauzoleja, a unutrašnjost je trebala oslikavati zemlju uključujući tornjeve, palate pa čak i rijeke. Do danas je veći dio grobnice još uvijek misterija te privlači pažnju naučnika.

Statue predstavljaju vojsku cara koji je osim po svojoj moći i uspjehu bio poznat i po strahu od smrti i zlih duhova. Stoga je armija napravljena kako bi ga “štitila” u zagrobnom životu od zlih duhova.

Statue su napravljene odvojeno, a zatim sastavljene. Za njihova lica je korišteno deset kalupa, a potom su personalizirani glinom kako bi se međusobno razlikovali. Da bi se došlo do zadivljujućeg realizma, keramičke figure su glazirane i obojene raznim bojama koje su do danas gotovo potpuno nestale.

Zahvaljujući arheolozima i njihovim tehnikama konzervacije, sve je više otkrića i skulptura koje otkrivaju informacije o carstvu i nekadašnjem životu.

klix.ba