Sutra odluka o zabrani pušenja: Šta će značiti za ugostitelje, a šta za pušače?

Region Zdravlje

Sutra odluka o zabrani pušenja: Šta će značiti za ugostitelje, a šta za pušače?

Pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sutra će se naći zakon o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima i zatvorenim javnim mjestima. O tome šta će, ukoliko se ovakva odluka usvoji, to značiti za ugostitelje, a šta za pušače za N1 je govorio Mirza Kršo, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Ukoliko zakon sutra prođe, ugostitelji će imati osamnaest mjeseci na raspolaganju da mu se prilagode.

Podsjećamo, ovaj zakon je bio spreman još 2017. godine, usvojen je tek u maju prošle godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, dok će se na dnevnom redu Doma naroda ovog parlamenta naći tek sutra, kada će i konačno biti poznata njegova sudbina.

Da li će ugostitelji biti u velikim gubicima?

Mirza Kršo, profesor sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, naveo je za N1 kako nigdje u svijetu ovaj zakon nije imao negativne posljedice po poslovanje ugostiteljskih objekata.

“I tu nema razlike da li govorimo o bogatim zemljama zapadne Evrope ili sjevernoj Americi, ili o onim zemljama koje su vrlo slične BiH po kulturološkim i ekonomskim aspektima, poput Turske, Bugarske… Dakle, ti strahovi su neopravdani, oni najčešće i ne dolaze od samog ugostiteljskog sektora. Mislim da će se i sutra pred parlamentarcima naći određeni dokumenti upućeni od dijela ugostiteljskog sektora koji traže usvajanje ovakvog zakona”, izjavio je Kršo.

Objašnjava da argumenti suprotni navedenim dolaze uglavnom od duhanske industrije, te da su u nekim zemljama ugostitelji bivali čak i u boljem položaju nego prije usvajanja ovakvog zakona.

Da li na ovaj način možemo do smanjenja broja pušača?

Kršo podsjeća kako je ovaj zakon jedna od tri ključne regulative za efikasnu borbu u ograničenju pušenja.

Dodaje kako konzumiranje duhanskih proizvoda na godišnjem nivou odnese više života nego što je to činila zaraza koronavirusom.

Navodi da iskustvo zemalja koje su ranije pošle putem usvajanja ovog zakona pokazuju da doprinosi borbi smanjenja broja pušača.

Podsjeća i na određene analize koje ukazuju da blizu 50 posto muške populacije u svijetu konzumira duhan, te da su u pušače “regrutovani” još u osnovnoj školi.

Važno je naglasiti da će, osim u ugostiteljskim objekatima, zabrana pušenja se odnositi i na zatvorene javne prostore, javni prevoz, te za privatne automobile ukoliko se u njima nalaze maloljetnici.

(N1)