BOLJE ČAK I BUREK! OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE DA POJEDETE ZA DORUČAK

Hrana i pice

BOLJE ČAK I BUREK! OVO JE NAJGORA STVAR KOJU MOŽETE DA POJEDETE ZA DORUČAK

U nedostatku vremena većina zaposlenih doručkuje, a nerijetko i ruča u pekarama i lokalima brze hrane. Rezultat toga je ne samo povećanje tjelesne mase, već i nastanak i razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Prema riječima dr Jagode Jorge, profesorice Medicinskog fakulteta u Beogradu, generalni problem proizvoda od brašna jeste velika upotreba soli koja se nekontrolisano dodaje tijestu, uključujući običan hljeb.

Poznato je da je so najveći faktor rizika za povišen krvni pritisak, po čemu smo mi neslavno među vodećim nacijama u svijetu i to sa preko 45 posto odraslih koji pate od ovog poremećaja. Pri tome ogroman broj ljudi nije ni svjestan da preko hljeba i pekarskih proizvoda unose mnogo više soli nego preko konzervirane hrane, za koju svi znaju da je za izbjegavanje. Tako, na primjer, razne slane kifle, perece i burek mogu da sadrže preko tri grama soli na 100 grama proizvoda, što je više od polovine ukupnog dozvoljenog dnevnog unosa – objašnjava nutriciolog.
Ipak, kako ističe dr Jorga, najveći problem predstavlja konzumiranje lisnatog tijesta, i to ne samo zato što ono ima gotovo duplo više kalorija u odnosu na istu količinu hljeba, nego prevashodno što se pravi sa tvrdim margarinom, koji je glavni nosilac nepoželjnih, takozvanih trans masnih kiselina.

Transmasne kiseline su danas prepoznate kao najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti i neželjene srčane radnje. One su u tom smislu gore od zasićenih masti, kao što su puter i mast, jer jedine istovremeno dovode do skoka ukupnog holesteroala, skoka lošeg LDL holesterola, smanjenja dobrog HDL holesterola i povećanja triglicerida. Nažalost, naše pekare su se pretvorile u radionice lisnatog tijesta koje prave samo različite oblike, kiflice, pužiće, žu-žu, pogačice, kroasane, i pune ih raznim nadjevima – ističe dr Jorga.
Prema njenim riječima, pekarski proizvodi od običnih kora, kao tradicionalne pite, pa i burek, mogu biti odlični ako se ne zamaste margarinom ili s previše ulja i ako im je punjenje od ne pretjerano slanog sira i sa dodatkom povrća – tipa zeljanice i slično.

I proizvodi od dizanog tijesta, kao što su starinske kiflice, mogu biti kvalitetni, ali tu uvijek vreba opasnost da pojedemo previše. U principu je dovoljno dvije-tri kiflice uz čašu nemasnog jogurta za doručak – savjetuje dr Jorga.

hayat.ba