Putin podsjetio NATO na bombardovanje Beograda

Svijet

Putin podsjetio NATO na bombardovanje Beograda

To je bila velika vojna operacija uz bombardovanje jedne od evropskih prijestolnica Beograda, rekao je ruski predsjednik.

Rusija ne želi rat u Evropi i ne može da zažmiri na to kako SAD i NATO “sasvim slobodno i u svoju korist” tumače princip nedjeljive sigurnosti, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji za novinare poslije razgovora sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzeom u Moskvi.

Govoreći o prijetnji ratom u Evropi, Putin je ustvrdio da je NATO već jednom pokrenuo rat na starom kontinentu rekavši da je to bio rat protiv Jugoslavije.

Putin: Bio je to loš primjer
“Što se tiče rata u Evropi, njemački kancelar je upravo rekao da ljudi njegove generacije, a ja pripadam njima, teško da mogu da zamisle bilo kakav rat u Evropi. To se odnosi na situaciju oko Ukrajine. Ali mi smo bili svjedoci rata u Evropi koji je upravo NATO blok pokrenuo protiv Jugoslavije. To je bila velika vojna operacija uz bombardovanje jedne od evropskih prijestolnica Beograda. Desilo se bez dozvole Vijeća sigurnosti UN-a. Ovo je veoma loš primjer, ali je bio”, rekao je Putin, prenosi RIA Novosti.

Ruski je predsjednik aludirao na NATO bombardovanje Srbije zbog rata koji je režim Slobodana Miloševića vodio protiv Kosova.

aljazeera