Komesar MUP-a KS: Spahović počinio 70 krivičnih djela od 2016. godine

Region

Komesar MUP-a KS: Spahović počinio 70 krivičnih djela od 2016. godine

Nusret Selimović, komesar MUP-a KS, izjavio je kako je Benjamin Spahović, koji je izazvao nesreću u kojoj je povrijeđen sin našeg oskarovca Danisa Tanovića, od 2016. do danas počinio 70 krivičnih djela.

Selimović je govoreći za N1 o višestrukim povratnicima u činjenje krivičnih djela vrlo otvoreno istakao kako policija ima svoje nadležnosti, a “tako i sud i tužilaštvo”.

Kazao je i kako, prema njegovim nezvaničnim informacijama, šest sudija Općinskog suda u Sarajevu odbilo je podržati određene policijske aktivnosti.

“Nažalost, ja sam sigurno ne manje frustriran od naših sugrađana činjenicom da je tu nesreću počinila osoba koja je višestruki povratnik u činjenje krivičnih djela. Na godišnjem nivou, od svih prijaljenih osoba, njih 60 posto su povratnici u vršenje kriminalnih djela. Od floskule “od ranije poznat policiji” i meni se diže kosa na glavi. Javnost mora znati da policija ima svoje nadležnosti, a tako i sud i tužilaštvo. Imamo ozbiljan problem u društvu. Imamo veliki probleme u izvršenju sankcija”, rekao je komesar Selimović koji je istakao i broj kazni koje iza sebe ima Benjamin Spahović.

“Što se konkretno tiče Spahovića. Od 2016. do ovog nemilog događaja zabilježio je 70 prekršaja, stim da je od 2015.-2019. počinio 50 prekršaja. Bio je i 2019.-2020. zatvoren zbog razbojništva i onda nastavlja ponovo od 2021. Cirka ima 5.000 maraka neplaćenih kazni”, dodaje Selimović.

O brzini kojom je vozio Spahović u trenutku nesreće komesar nije mogao govoriti.

“Ne možemo govoriti o brzini. Ovlašteni sudski vještak će dostaviti izvještaj tužiocu, ne dostavlja se policiji. Moram zbog građana i javnosti reći da smo prije dva mjeseca ponovo pokrenuli aktivnost oduzimanja vozila od višestrukih povratnika u činjenje krivičnih djela i to u dogovoru sa Općinskim sudom. Prema mojim nezvaničnim informacijama šest sudija tog istog suda odbilo je dati saglasnost za oduzimanja vozila. Za 24 oduzeta vozila te sudije su nam odbile dati saglasnost”, dodao je komesar sarajevskog MUP-a.

radiosarajevo.ba