Haker koji je ukrao podatke iz telekoma u Hrvatskoj ide u – osnovnu školu

Region

Haker koji je ukrao podatke iz telekoma u Hrvatskoj ide u – osnovnu školu

Hakera koji je upao u sistem A1 i ukrao lične podatke najmanje 100.000 njihovih korisnika policija je svrstala u kategoriju mlađeg maloljetnika što je termin koji obuhvaća tinejdžere od 14 do 16 godina.

Kako neslužbeno doznaje Index.hr, haker koji je upao u A1 i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima nepunih 15 godina te ide u osnovnu školu.

Jučer ga je policija navodno pričekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su porodičnu kuću u kojoj su, prema neslužbenim informacijama, pronašli opremu kojom je djelo počinjeno.

Digitlani tragovi

Kako se radi o maloljetniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

Podsjetimo, maloljetni haker je od A1 tražio oko 500.000 dolara u kriptovalutama kao uvjet da ne objavi lične podatke korisnika na dark webu. Tražio je 150 ethereuma (ETH). U petak navečer je javio da mu u roku od 72 sata koji je zadao nije uplaćen traženi iznos te da je objavio podatke na dark webu.

“Možemo potvrditi da su policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, od trenutka prijave hakerskog napada, intenzivno poduzimaju radnje iz nadležnosti policije u cilju utvrđivanja identiteta počinitelja krivičnih djela oštećenje računarskih podataka i iznude u pokušaju na štetu TD A1 Hrvatska. Mjere i radnje poduzete tokom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja kao i poduzete analize digitalnih tragova rezultirale su relevantnim informacijama o mogućem počinitelju krivičnih djela kojima je oštećena firma A1.

Sukladno svemu navedenom, pripadnici Službe kibernetičke sigurnosti u koordinaciji s PU brodsko-posavskom, proveli su danas tokom dana pretragu doma, pokretnih stvari (računara, pametni telefon i dr.) i korisničkih računa osobe za koju se sumnja da je počinitelj krivičnih djela na štetu TD A1 Hrvatska. Osoba za koju se sumnja da je počinitelj je maloljetna osoba te iz razloga zaštite privatnosti nismo u mogućnost iznositi više podataka. Kriminalističko istraživanje se nastavlja”, poručili su iz MUP-a.

Policija dosad nije zaprimila informacije da su podaci korisnika zloupotrebljeni, rekao je na konferenciji za medije voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije Renato Grgurić.

“U 2021. smo bilježili porast od 25 posto u računarskim prevarama i hakerskim napadima koji čine oko 1.500 krivičnih djela prošle godine. Hakerski napadi započinju takozvanim socijalnim inženjeringom i ako ljudi neovlašteno daju korisnička imena i lozinke drugim osobama ne postoji način kako da se zaštiti sistem u potpunosti”, rekao je Grgurić i dodao:

Sumnja se na ozbiljne sigurnosne propuste

“Zasad se dovodi samo jedna osoba iz inozemstva u vezu s ovim slučajem u svojstvu pomagača”.

Sumnja se na ozbiljne sigurnosne propuste u sistemu A1 te teleoperateru prijeti velika kazna.

Agencija za zaštitu podataka (AZOP) pak provodi nadzor kojim se treba utvrditi je li teleoperater napravio propuste u zaštiti podataka svojih korisnika. Ako ustanove propust, A1 bi mogao platiti kaznu do 10 miliona eura ili dva godišnjeg prometa na svjetskoj razini.

radiosarajevo.ba