VIŠE NIKAD NEĆETE ZAPALITI UZ KAFU: UPOZORILI KAKVA UŽASNA STVAR SE TADA DESI

Zdravlje

VIŠE NIKAD NEĆETE ZAPALITI UZ KAFU: UPOZORILI KAKVA UŽASNA STVAR SE TADA DESI

O pozitivnom, ali i štetnom uticaju kafe na zdravlje vode se brojne polemike. Neki smatraju da u umjerenoj količini blagotvorno djeluje na organizam, druge studije, pak, sugerišu da prekomjeran unos može izazvati brojne zdravstvene probleme, a najčešće se ne savjetuje da se pije pred spavanje jer može izazvati nesanicu i razdražljivost.

Ljudi različito reaguju na kofein, glavni sastojak ovog napitka. Ako imate ubrzan rad srca i ili ste odjednom uznemirenu, to može biti znak da ste pretjerali sa unosom kafe. Kada se tako osjećate, nije čudo što ne možete da zaspite”, kaže nutricionista Rob M. van Dam sa singapurskog univerziteta.

A šta de dešava kada uz kafu zapalite i cigaretu?

Prema stručnjaku, svaka osoba treba da prati koliko kofeina popije u toku dana i kako se osjeća. Način života i navike su također važni.

Na primjer, kod pušača kofein se prerađuje otprilike dvostruko brže. To znači da ako pušite, velika je vjerovatnoća da na san neće uticati ako kafu popijete kasnije uvečer. Genetika također igra veliku ulogu u metabolizmu kofeina”, upozorava Van Dam.
Na primjer, prema normama prihvaćenim u SAD, ne preporučuje se konzumiranje više od 400 miligrama kofeina dnevno, odnosno oko četiri šolje. Ljekari ne preporučuju ispijanje više od 200 miligrama kafe odjednom.

Istina je, kofein okrepljuje. Ali razmislite, da li vam je potreban? Ako nema razloga da pijete kafu, onda ne bi ni trebalo”, kaže stručnjak.
Čak i ako vam se sviđa njen ukus, uvijek možete da uzmete kafu bez kofeina. Ona vam neće uticati na san, naprotiv – od nje će biti samo bolji”, tvrdi nutricionista.

hayat.ba