Švicarci na referendumu glasali protiv zabrane testiranja nad životinjama u naučne svrhe

Svijet

Švicarci na referendumu glasali protiv zabrane testiranja nad životinjama u naučne svrhe

Švicarci na jučerašnjem referendumu nisu podržali zabranu eksperimentisanja i testiranja nad životinjama tokom medicinskih i naučnih istraživanja.

Prijedlog zabrane je podržalo 21 posto glasača, dok je 79 posto bilo protiv. Oni koji su podržali zabranu su ukazivali da je riječ o neetičnim testiranjima i istraživanjima. Protivnici zabrane, među kojima je i utjecajna farmaceutska industrija, su isticali da će zabrana imati negativne ekonomske posljedice.
Švicarska bi bila prva država na svijetu da je podržana ova zabrana.

Građani Švicarske su na jučer, 13. februara, održanom referendumu podržali uvođenje restriktivnijih pravila za reklamiranje cigareta. To je bila odluka 57 posto glasača, a to će značiti zabranu reklamiranja u novinama, kinima, na internetu, različitim javnim događajima i bilbordima.

Švicarci su odbili i dva prijedloga vlasti, a to su da se ukine porez od jedan posto na vlasnički kapital te da država sa 163 miliona dolara pomogne rad lokalnih listova i radio stanica, a kojima prijeti zatvaranje.

Ukidanju poreza se usprotivilo 63 posto glasača, dok je 37 posto bilo za. Davanju finansijske pomoći spomenutim medijima usprotivilo se 55 posto glasača, prenosi agencija Reuters.

klix.ba