OVE NAMIRNICE NI SLUČAJNO NEMOJTE DA PODGRIJAVATE: JEDNU REDOVNO JEDETE, A I ZA SARMU POSTOJI PRAVILO

Hrana i pice

OVE NAMIRNICE NI SLUČAJNO NEMOJTE DA PODGRIJAVATE: JEDNU REDOVNO JEDETE, A I ZA SARMU POSTOJI PRAVILO

Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smjele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom.

Podgrijavanje jela napravljenih od nekih namirnica nosi rizik po zdravlje. Inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović otkriva koje namirnice nakon termičke obrade nikako ne treba grejati i kako se jela poput pilava, musake i sarme podgrijavaju na bezbjedniji način.

Neke od namirnica koje se nalaze na trpezi svakodnevno ne bi smjele da se izlažu termičkoj obradi više od jednom. Takve su pečurke, kao i špinat, ali i drugo lisnato povrće i ono koje raste pod zemljom – mrkva, celer, cvekla, krompir.

Ovo povrće sadrži nitrate. Oni nisu opasni kada se prvi put skuhaju. Međutim, naknadnim podgrijavanjem ti nitrati prelaze u nitrite koji kada se unesu u organizam stvaraju jedinjenja koja su potencijalno štetna – naglašava inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović.
Biljno ulje koje je jednom upotrijebljeno za prženje hrane nikako ne bi smjelo da se koristi ponovo, a jela spremana sa njim takođe ne bi trebalo podgrijavati.

Masti životinjskog porijekla, poput svinjske masti, imaju višu tačku dimljenja pa se jela sa njima mogu podgrijavati.

Kada je o supama i čorbama riječ, gošća emisije Ordinacija objašnjava da se bujon može podgrijavati a sve ono što je kuhano u njemu treba da bude ocijeđeno i da se posebno čuva u frižideru.

Prema riječima Marije Rakić Ljubomirović, zbog opsnosti da ruža na sebi ima bakteriju Bacillus cereus, ni jela od ove namirnice ne bi trebalo podgrijavati jer se na taj način ovaj mikroorganizam može razmnožiti, naročito ako je jelo stajalo duže na sobnoj temperaturi.

JELA OD KROMPIRA NE PODGRIJAVATI NIKAD

Spremljeni krompir koji je potamnio i dobio zelenkastoplavkastu boju nikako ne smije da se jede.

Postoji mogućnost da se razvila bakterija Clostridium botulinum. Pogotovo ako je prekriveno aluminijumskom folijom – naglasila je Rakić Ljubomirović dodajući da se krompir mora isključivo poklopljen čuvati u frižideru.
Bakterija Clostridium botulinum može se razviti na suhomesnatim proizvodima, u konzervisanim proizvodima. Može izazvati glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, povišenu temperaturu, a i neke jače kliničke slike .

Pravilo je da se povrće koje raste ispod zemlje stavlja u hladnu vodu prije termičke obrade, dok se ono povrće koje raste iznad zemlje kuha kratko i stavlja se u toplu, kipuću vodu.

Piletinu, crveno meso, ribu niti jela spremljena sa njima ne bi trebalo podgrijavati.

Sarma iako sadrži rižu i crveno meso može da se podgrijava, ali samo da se smlači u rerni zagrijanoj na 70 stepeni.

hayat.ba