OVE NAMIRNICE KOŽU LICA ČINE MLADOLIKOM

Zanimljivosti Zdravlje

OVE NAMIRNICE KOŽU LICA ČINE MLADOLIKOM

Dokazano je da namirnice koje sadrže antioksidanse mogu oporaviti ćelije kože koje su uništene UV zračenjem i drugim faktorima.

Trebali biste ih početi konzumirati ukoliko vratiti koži mladolikost.

Uravnotežena ishrana bogata antioksidansima, kvalitetan san i vježbanje su najbolji način da “oživite” kožu. U ishranu uključite sljedeće namirnice:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ono predstavlja osnovu mediteranskog načina ishrane. Prepuno je vitamina A i polifenola koji štite kožu i usporavaju starenje. Istraživanja su pokazala da antioksidansi u maslinovom ulju mogu pomoći u uklanjaju molekula povezanih s rakom i hroničnim bolestima, prenosi BHG.

Bademi

Bademi su puni masnih kiselina, polifenola vitamina E i drugih fitohemikalija sa antioksidativnim svojstvima. Bademi, ali i drugi orašasti plodovi kao što su pekan orasi i indijski oraščići mogu pomoći u smanjenju vidljivosti bora, pokazala su istraživanja.

Losos i škampi

Oni imaju visok nivo karotenoida sa antioksidativnim svojstvima poznatim kao astaksantin. Suplementacija astaksantina povezana je sa smanjenjem bora i “propadanja” kože zbog starenja, kao i oštećenja uzrokovanih zagađenjem.

Zeleni čaj

Ovaj čaj sadrži antioksidans zvan EGCG, koji se bori protiv znakova starenja tako što smanjuje razgradnju kolagena. Na ovaj način pomaže da se održi punoća kože i minimiziraju bore. Istraživanja su također pokazala da zeleni čaj može pomoći u jačanju metabolizma i poboljšanju osjetljivosti na inzulin.

hayat.ba