NAJBOLJA POZA ZA SPAVANJE AKO NE ŽELITE DA VAS BOLE VRAT I LEĐA

Zdravlje

NAJBOLJA POZA ZA SPAVANJE AKO NE ŽELITE DA VAS BOLE VRAT I LEĐA

Idealno je izabrati madrac srednje tvrdi do mekani, jer ublažava pritisak. Također, kod bolova u leđima dobro je staviti jastuk među koljena – to pomaže u poravnavanju kralježnice.

Spavanje na boku je najidealniji položaj spavanja za one koji žele smanjiti bolove u leđima, poduprijeti kralježnicu i smanjiti refluks želučane kiseline. To je najzdravija poza – kazala je Narwan Amini, stručnjakinja za moderno spavanje iz Velike Britanije, i dodala kako je nagori mogući izbor spavanje na stomak – taj položaj svakako treba izbjegavati.
Napominje kako je idealno izabrati madrac srednje tvrdi do mekani, jer ublažava pritisak. Također, kod bolova u leđima dobro je staviti jastuk među koljena – to pomaže u poravnavanju kralježnice.

Otkrila je još jedan detalj: ‘Spavanje na desnoj strani pomoći će vam da brže zaspite’, prenosi Daily Mail.

Njezina kolegica dr. Janet Kennedy dodala je kako je dobra poza za kralježnicu i spavanje na leđima, ‘ali ta poza povećava šansu za hrkanje’. I ona se slaže da je spavanje na stomaku najgora varijanta jer stvara neugodan pritisak na vrat i leđa. Može pomoći stavljanje jastuka pod glavu, ali svejedno to nije poza u kojoj je poželjno spavati.

I ona je spavanje na boku izdvojila kao najbolju za dobar san, ali i kao idealnu protiv hrkanja.

Tako su disajni kanali otvoreni pa je ovaj položaj najbolji izbor za ljude koji imaju apneju (zastoj disanja u snu) i one koji hrču”, pojasnila je.

24sata. hayat.ba