PARIZ POD JAKIM NADZOROM POLICIJE, UČESNICI ‘KONVOJA SLOBODE’ KRENULI PREMA BRUXELLESU

Svijet

PARIZ POD JAKIM NADZOROM POLICIJE, UČESNICI ‘KONVOJA SLOBODE’ KRENULI PREMA BRUXELLESU

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima učestvovali u protestu protiv covid-pasoša, rano jutros napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, uprkos zabrani belgijskih vlasti kane protestirati sutra, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije kazao je da ih je gotovo 450 danas napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio bi ih i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom “Konvoj slobode”, a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću sedmicu zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja.

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije motornim vozilima u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere kojima će spriječiti blokadu glavnog belgijskog grada.

ŽELJELI BLOKIRATI GRAD

U tvitu pariška je policija napisala da je danas raspoređena kako bi spriječila demonstrante iz cijele Francuske da blokiraju grad svojom operacijom zvanom “Konvoj slobode”, koja je zabranjena. Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

Jučer demonstranti protiv covid-propusnica, ali i predsjednika Emmanuela Macrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvotno htjeli. Policija je uhapsila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvještaju.

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bois de Boulogne, zapadno od Pariza, kako bi rastjerali posljednje demonstrante, saopćeno je iz sjedišta policije. Početkom jučerašnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

DEMONSTRANTI SE PROTIVE COVID-POTVRDAMA

Pokret je inspiriran kanadskim “konvojima slobode” koji paraliziraju Ottawu, a koji su ušli u treću sedmicu.

U Francuskoj je protest okupio protivnike propusnica koje osobama vakcinisanim protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta koja su otvorena za javnost (restorani, kina, itd.), ali i demonstrante protiv poraslih računa za energiju. Među uhapšenima je i jedan od vođa “Žutih prsluka” Jerome Rodrigues, javlja Hina.

hayat.ba