Veliki skandal Igara u Pekingu: Arbitraža odlučuje o izbacivanju senzacionalne ruske klizačice

Svijet

Veliki skandal Igara u Pekingu: Arbitraža odlučuje o izbacivanju senzacionalne ruske klizačice

CAS još nije započeo raspravu. Saslušanja bi trebala početi između subote i nedjelje navečer, ispričao je za Reuters glavni tajnik suda Matthieu Reeb o doping-aferi Kamile Valieve

Kamila Valieva (15) u samo je nekoliko dana od najveće senzacije Zimskih olimpijskih igara postala akter najvećeg skandala u Pekingu.

Ruska klizačica, prva u povijesti koja je izvela četverostruki axel na Olimpijskim igrama, donijela je zlato u ponedjeljak Ruskom olimpijskom odboru najboljim izvedbama u kratkom i slobodnom programu.

Četverostruki axel uobičajen je u muškom klizanju, no za žene je uglavnom nedostižan. Tijelo se toliko izvija da taj skok šteti kralježnici. Kamilina prednost je što se još nije sasvim razvila.

Dva dana kasnije – šok. Pronašli su joj trimetazidin, lijek protiv angine. Organizatori su odmah priopćili da odgađaju dodjelu medalja Rusima zbog “pravnog savjetovanja”.

Što je trimetazidin?
Trimetazidin se koristi za liječenje angine pectoris i vrtoglavice, prema Europskoj agenciji za lijekove. Također, poboljšava protok krvi i izdržljivost, zbog čega može pomoći sportašima pri visokom naporu.

Svjetska antidopinška agencija zabranila je trimetazidin i stavila ga u kategoriju modulatora hormona i metabolizma.

– Ako poboljšate protok krvi, možete poboljšati i nečiju sposobnost da duže trenira ili da vježba efikasnije jer ćete omogućiti srcu da radi potpuno normalno – rekla je za Reuters Sadiya Khan, kardiologinja i profesorica na Sveučilištu Feinberg.

– No nije jasno hoće li uzimanje toga lijeka doprinijeti boljoj izvedbi. Teoretski da, ali nema čvrstih dokaza. No moglo bi biti i opasno – dodala je.

Kad pada odluka?
Uzorak zbog kojega istražuju Valievu dala je prije dva mjeseca, tvrdi producent ruske sportske televizije Match TV Vasilij Konov.

“Trimetazidin ne pomaže sportašu na bilo koji način. Pronašli su joj ga u jednom uzorku u prosincu, i to jako malu količinu. Ništa prije ni poslije toga. Nema dopinga, ne! Ovaj lijek za srce nema utjecaja na izvedbu. Ostavite Kamilu na miru”, napisao je na društvenim mrežama.

Ako Ruse diskvalificiraju, Amerikanci bi osvojili zlato, Japanci srebro, a Kanađane bi s četvrtog mjesta promovirali do brončane medalje.

O tome će odlučiti šesteročlani odbor CAS-a (arbitražni sud), koji će održati saslušanje iza zatvorenih vrata u Continental Grand hotelu. Radi se o zdanju s pet zvjezdica, udaljenom nekoliko minuta vožnje od stadiona na kojem je Valieva otklizala za zlato.

– CAS još nije započeo raspravu. Saslušanja bi trebala početi između subote i nedjelje navečer – rekao je za Reuters glavni tajnik suda Matthieu Reeb.

Ako bude poslana kući, Valieva bi bila jedna od najmlađih sportašica ikad uklonjenih s Olimpijskih igara zbog dopinga. Odluka o njezinoj sudbini očekuje se u ponedjeljak.

To nije prvi skandal s dopingom za Ruse, koji ni u Pekingu ne smiju nastupati pod imenom svoje države zbog umiješanosti vlasti u sustavno dopingiranje sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014.

Valievu štiti antidopinški kodeks jer nije napunila 16 godina. U međuvremenu, Kamila trenira.

Što je rekla Valieva?
Talentirana klizačica tatarskog porijekla, rođena u Kazanju, nakon sjajnog debitantskog natjecanja blistala je od sreće. Naravno, to je bilo prije nego što je u javnost izašla vijest o pozitivnom nalazu na nedopuštenu supstancu.

– Više sam nego sretna. Osjećaj je fantastičan. Imala sam teret odgovornosti, ali nosila sam se s njim – kazala je i dodala:

– Uzbuđena sam što sam na Olimpijskim igrama, dala sam sve što sam mogla i presretna što sam donijela maksimum bodova momčadi. Ne osjećam pritisak, nego zapravo suprotno, lakše mi je tu. Zapravo, ne lakše, nego me sve ovo inspirira. Atmosfera je izvanredna. Ne pokušavam osvojiti visoke ocjene, nego čisto skijati.

– Kako sam spavala noć prije nastupa? Probudila sam se u 3 ujutro, ali zaspala sam u 20 sati pa je to u redu – rekla je Kamila, europska prvakinja iz Tallinna i najbolja na Svjetskom prvenstvu za juniore u istom gradu 2020.

Nastup je posvetila pokojnoj baki. Imala je velik utjecaj u njenom odrastanju koje, zapravo, još traje. A cijeli skandal sigurno će joj biti velika škola. Pitanje je samo: s kakvim epilogom?

24sata