POLA PLANETE GA KORISTI KAO LIJEK: ZBOG OVOG GA NE SMIJETE PRESTATI JESTI

Zdravlje

POLA PLANETE GA KORISTI KAO LIJEK: ZBOG OVOG GA NE SMIJETE PRESTATI JESTI

Svi mi znamo da hrana koju svakodnevno konzumiramo sadrži visok nivo raznih hranljivih materija i doprinosi našem zdravlju. Zato je i jedemo, zar ne?

Neke od zdravih namirnica imaju ljekovita svojstva kad se konzumiraju. Neke, pak, imaju ljekovita svojstva i kad se nanesu direktno na kožu. Da li ste znali da je jedna od najboljih namirnica koja se nanosi na kožu kupus?

Vjerovali ili ne, obloge od kupusa su uobičajene u kućnoj medicini, a izuzetno su djelotvorne. Otkrijte šest internih i eksternih načina na koji možete koristiti kupus da iscijelite vaše tijelo na iznenađujući način.

Interno korištenje

Samo dodajte kupus u vašu omiljenu supu ili kuhajte zajedno sa povrćem i možete iskoristiti njegova nevjerovatna ljekovita svojstva. Također, možete ga jesti sirovog, u salati, ali i u kombinaciji sa mrkvom i jabukom, koje dodatno pojačavaju korisna svojstva kupusa.

Dijabetes

Kupus ima moćno antihiperglikemijsko svojstvo, što znači da ovo veoma zdravo povrće ima moć da snizi nivo šećera u krvi i kontroliše dijabetes. Ova dejstva se mogu postići konzumiranjem male količine kuhanog ili sirovog kupusa sa svakim obrokom ili konzumiranjem soka od kupusa dva puta dnevno.

Srčane bolesti

Kupus također sadrži tocijanin, polifenol koji se rastvara vodom i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare, sprječava nastanak tromba i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. Na taj način kupus zapravo sprječava nastanak srčanih bolesti i srčanog udara. Iz ovog razloga bi trebalo da konzumirate barem dvije kašike kuvanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno.

Kupus sadrži visok nivo kalijuma koji balansira nivo tečnosti u tijelu. On također sadrži dosta vitamina C i antioksidanata koji štite ćelije od toksina i slobodnih radikala, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalijum, magnezijum, kalcijum…

Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuvanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja dijareje, stomačnih čireva i konstipacije.

S druge strane, fermentisane vrste kupusa poput kiselog kupusa se mogu koristiti za liječenje sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva i infektivne dijareje.

Eksterno korištenje

Možda zvuči čudno ali je istinito – nanošenje kupusa na rane zaista vam može pomoći da ih izliječite.

Ovo treba da znate:

Urasli nokti na nogama

Mnogi ljudi koriste kupus da bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i spriječili infekciju. Samo trebate da obmotate nekoliko listova kupusa oko tog nožnog prsta i pričvrstite ih zavojem. Zatim zavoj prekrijte čarapom i ostavite da djeluje preko noći. Skinite zavoj ujutru i ponovite proceduru naredne noći. Nakon što ujutru skinete zavoj, potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata.

Također je preporučljivo da turpijom blago izravnate površinu svog nokta, jer na taj način će nokat prirodno rasti na gore, pa će se izvući iz kože.

Olakšava bol

Crveni kupus sadrži dosta antioksidanata i drugih antiupalnih jedinjenja. Ova jedinjenja rade zajedno da bi smanjila oksidativni stres i spriječila izražavanje nekoliko upalnih faktora. Kada se nanese direktno na kožu, kupus može ubrzati zarastanje rana.

Sve što treba da uradite jeste da operete i osušite listove kupusa, nanesete listove na ranu, pričvrstite ih zavojem i ostavite da djeluju preko noći. Ukoliko je to moguće, uklonite zavoj ujutru i napravite novi za nošenje preko dana.

Artritis

Da li ste znali da se lišće kupusa koristilo vekovima za liječenje čireva, otoka, istegnuća i uganuća? Čak i u današnje vrijeme, pojedine bolnice u Švicarskoj obmotavaju zglobove svojih artritičnih pacijenata kupusom kako bi smanjili njihov otok.

Ukoliko želite da napravite oblogu, samo uklonite skelet lišća, postavite ih ravno između dva sloja plastične folije i izravnajte oklagijom kako biste izvukli sok iz lišća. Zatim nanesite lišće direktno na kožu i pričvrstite zavojem.

hayat.ba