KAKO DA VAM SE AUTO NE ZALEDI U TOKU NOĆI: Sjajni trikovi iskusnih vozača!

Zanimljivosti

KAKO DA VAM SE AUTO NE ZALEDI U TOKU NOĆI: Sjajni trikovi iskusnih vozača!

Ne čekajte jutro da biste se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti mnogo lakši samo ako unapred pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti, piše Stil.kurir.rs.

Predstavljamo 8 odličnih savjeta kako da vam se ne zaledi ni staklo, ni vrata, a ni brava i kako rešiti problem ako se to dogodi:

1. Birajte istok

Ako imate mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

2. Pomaže piće i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar pića, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje sudova. Dobro promućkajte. Postoji još jedan dobar recept – u bocu s raspršivačem sipajte piće i vodu u razmeri 2:1 (dvije trećine pića i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda

Najbolja zaštita je sprej namenjen baš ovome, a ako brava zaledi, ključ zagrijte upaljačem i uspjećete da otključate.

4. Da se vrata ne zalede

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako bi narednog jutra bez problema otvorili vrata.

5. Snađite se

Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sednete u auto i odezete se kući.

6. Čarape na brisače

Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli “zalepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

7. Zaštita za retrovizore

Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

8. Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

OPREZ!

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom jer mogu da popucaju, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo treba naneti krpom. novi.ba