AKO PRIJE MAŠINSKOG PRANJA RUČNO OPERETE SUĐE, PRAVITE VELIKU GREŠKU: Niste ni svjesni šta se tada dešava

Zanimljivosti

AKO PRIJE MAŠINSKOG PRANJA RUČNO OPERETE SUĐE, PRAVITE VELIKU GREŠKU: Niste ni svjesni šta se tada dešava

Prljavo suđe redovno isperemo pod mlazom vode, a tek ih onda poredamo u mašinu. No, to je potpuno bespotreban korak. Naime, savremene mašine za posuđe imaju pametan senzor koji sam odlučuje koliko treba da traje ciklus pranja i koju će temperaturu koristiti. Čak i kada uvijek koristite isti ciklus, na modrnoj mašini on nikada neće biti sasvim isti, u zavisnosti od posuđa.

U toku pretpranja, naime, senzor snima koliko ostataka hrane otpalih sa posuđa ima u mašini. Sad, logika većine ljudi je da time što speremo ručno ostatke hrane, posuđe u svakom slučaju postaje potpuno čisto poslije mašinskog pranja.

Ispostavilo se da je to potpuno pogrešno uvjerenje. Jer, recimo da ste isprali masne tanjire, a ostavili masnu posudu u kojoj ste kuhali ručak. Senzor u tom slučaju neće biti spreman da očisti tu masnu posudu.

Tako, ako vam se desilo, a sigurno jeste, da nakon pranja otvorite mašinu i zateknete sve posude potpuno čiste osim jedne koja kao da nije vidjela mašinu – sada znate zašto je to tako. Osim toga što vam posuđe nije savršeno slično, pravite još jedan problem, a sve iz najbolje namjere.

Na ovaj način se mašina brže prlja i postaje podložnija razvoju bakterija. Proizvođači savjetuju da samo uklonite sa posuđa baš, baš velike ostatke hrane i ne ispirite ništa. Umjesto toga, redovno čistite filter. novi.ba