Veliki napredak u SAD: Helikopter letio 30 minuta bez pilota

Svijet

Veliki napredak u SAD: Helikopter letio 30 minuta bez pilota

Tehnologija je namijenjena da pomogne u izvršavanju misija te pruži pomoć u teškim uvjetima poput ograničene viljivosti ili prekida komunikacija

Američka agencija DARPA “Defense Advanced Research Projects” napravila je značajan napredak u svom programu ALIAS “Aircrew Labor In-Cockpit Automation System” tako što je obavila let helikoptera bez pilota.

Naime, helikopter UH-60 Blek Havk, letio je bez pilota 30 minuta. Iako bespilotne letjelice polijeću u privatnom sektoru, DARPA-ina fascinacija ovom tehnologijom traje desetljećima.

Ova istraživačka agencija je imala niz projekata, a 20 godina od početka bavljenja ovom tehnologijom napravila je veliki napredak koji se ogleda u bespilotnom letu helikoptera. Riječ je o helikopteru koji nije napravljen “od nule” kako bi samo stalno letio, nego je dobio tehnologiju iz programa ALIAS kako bi koristio autonomne mogućnosti leta.

Samostalan let
Tehnologija pod nazivom Sikorski Matrik omogućava helikopteru da leti potpuno samostalno ili uz asistenciju ljudskog pilota. Tokom prošle godine testirana je ova tehnologija, no novi test predstavlja sekvencijalni napredak u testiranju i važan je jer omogućava dodavalje automatizacije letjelicama koje su tranutno u službi.

Tehnologija je namijenjena da pomogne u izvršavanju misija te pruži pomoć u teškim uvjetima poput ograničene viljivosti ili prekida komunikacija.

Program menadžer u DARPA-i, Stuart YOung, rekao je da tehnoogija omogućava pilotima da se više fokusiraju ma misiju nego na mehaniku. Unikatna kombinacija autonomnog softvera i hardvera čini let “pametnijim” i sigurnijim.

Automatizacija helikoptera
Napori DARPA-e uloženi u automatizaciju donijeli su mnoge prednosti u proteklim godinama, no piloti su i dalje potrebni za upravljanje kompleksnim interfejsima i u neočekivanim situacijama. Međutim, uz napredak ALIAS-a, cijela misija od polijetanja do slijetanja se može obaviti autonomno, a sistem čak može djelovati i tokom hitnih situacija poput kvara letjelice.

Kada je riječ o odbrambenim operacijama, sistem bi trebao ponuditi veću operativnu fleksibilnost američkoj vojsci, mogućnost upravljanja letjelicom u svako doba, sa i bez pilota, kao i u različitim teškim uvjetima leta.

Iz DARPA-e ističu da ALIAS može upravljati helikopterom, ali da nema pristupa naoružanju tako da je on ipak samo autopilot, a ne mašina za ubijanje.

Pogledajte video.

avaz.ba