STAVITE OMEKŠIVAČ – ALI VAŠA ODJEĆA IPAK NE MIRIŠE DOVOLJNO: Evo gdje griješite, OVO SVI TREBAJU ZNATI

Zanimljivosti

STAVITE OMEKŠIVAČ – ALI VAŠA ODJEĆA IPAK NE MIRIŠE DOVOLJNO: Evo gdje griješite, OVO SVI TREBAJU ZNATI

Čini se da nema ništa lakše od pranja rublja u mašini. Međutim, čak i ovaj trivijalni posao ima puno više ”zamki” nego što ste mogli zamisliti.

Pretjerano visoka temperatura vode – Odjeća će duže zadržati svoj oblik i boju i istrošiti se sporije ako je perete na nižim temperaturama. Osim toga, topla ili hladna voda može se nositi s prljavštinom jednako kao i vruća imate dobru perilicu i deterdžent. Samo stvari kao što su posteljina ili ručnici mogu se prati na 90 ° C za dezinfekciju. Sve ostalo može prati na nižim temperaturama.

Previše deterdženta ili omekšivača – Višak deterdženta može začepiti posudu za deterdžent i uzrokovati neugodan miris, a previše omekšivača čini da se odjeća teže ispire. Pažljivo pročitajte doze navedene na pakiranju i ne zaboravite koristiti mjernu posudu. Ako su vaše stvari jako prljave, koristite način pranja ili pokrenite 2 ciklusa.

Koristite omekšivač za svu odjeću – Osim što tkanina postaje baršunasta, omekšivač olakšava glačanje. Međutim, tijekom vremena se smanjuje i apsorpcija tkanine, tako da je bolje da ga ne koristite za pranje ručnika, sportske odjeće ili drugih predmeta od mikrovlakana, elastana ili spandexa.

Prekomjerno pranje trapera – Proizvođači trapera imaju radikalno mišljenje o ovoj tački: oni savjetuju da odustanete od mašinskog pranja kako bi sačuvali boju duže. Ako niste spremni slijediti ovu preporuku, optimalan interval između 2 pranja je razdoblje od 2 do 6 mjeseci, ovisno o tome koliko često nose traperice i na pojedinačne karakteristike vašeg tijela.

Pogrešno sušenje – Nepravilno sušenje utječe na vašu odjeć nepovoljno kao i neispravno pranje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete pogreške:

-Nemojte previše rabiti automatsko sušenje: to čini vaše stvari istrošenima i brže gube boju. Nemojte ga koristiti za suhu i osjetljivu tkaninu.

Nemojte vješati pletene i vunene predmete jer će izgubiti svoj oblik. Sušite ih na ručniku na vodoravnoj površini.

-Prije vješanja rublja, protresite ga kako biste spriječili nabiranje.

Loše održavanje mašine za veš – Prljavština, ostaci deterdženta i sve što se nakuplja u perilici tijekom vremena, prije ili kasnije će doći na vašu odjeću, što će dovesti do loših mirisa i bijelih mrlja. Da biste to spriječili, slijedite nekoliko jednostavnih pravila o održavanju:

-Ispraznite mašinu nakon svakog pranja.

-Nakon svakog pranja uklonite preostali deterdžent iz gume na vratima.

-Redovito posušite spremnik za deterdžent.

-Jednom mjesečno, upalite mašinu ”na prazno” s deterdžentom i ocem za dezinfekciju. novi.ba