AKO IMATE BOLOVE U ŽELUCU, OVU HRANU TREBATE STRIKTNO IZBJEGAVATI!

Zanimljivosti

Ovo za posljedicu može imati zapaljenje želuca, značajno povišeno lučenje želučne kiseline, pojavu čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu

Helikobakterija izaziva infekciju, koja u većini slučajeva ne dovodi do pojava simptoma bolesti ili se javlja blagi gastritis i osjećaj nadutosti u stomaku

Međutim, kod određenog procenta zaraženih, tek svakog desetog oboljelog, složena i dinamična reakcija domaćina na ovu patogenu bakteriju pokreće razvoj bolesti. Ovo za posljedicu može imati zapaljenje želuca, značajno povišeno lučenje želučne kiseline, pojavu čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.

PRAVILNA ISHRANA

Jedna od osnovnih stvari za eliminaciju helikobakterije iz organizma je pravilna i redukovana ishrana i promjena životnih navika. Potrebno je u približno isto vrijeme doručkovati, ručati i večerati. Razmak između obroka ne bi trebalo da bude manji od 3 sata , a idealno je oko 4 sata. U ishrani strogo izbjegavati gazirane napitke, alkohol, naročito bijela vina, kafu, slatkiše i šećere, rafinisanu, pohovanu, prženu i jako začinjenu hranu. Umjesto kafe konzumirati zeleni ili crni čaj.

Protiv pojačanog lučenja kiseline, minimalno pola sata prije doručka popiti nezaslađeni čaj od kamilice, sjemena lana, majčine dušice, žalfije, koprive, bokvice. Strogo izbjegavati duvanski dim jer stimuliše lučenje želučne kiseline. Konzumirati integralni dvopek, zob i ječam.

Razmak između obroka ne bi trebalo da bude manji od 3 sata , a idealno je oko 4 sata.

Izbjegavati svjež, bijeli, pšenični, kukuruzni hljeb. Integralni ili crveni pirinač se preporučuju za ručak do 15 sati u kombinaciji sa grilovanim povrćem ili nemasnom ribom.

Supe ili čorbe i kuhana jela ne začinjavati jakim začinima koji u sebi sadrže aditive i pojačivače ukusa. Hranu ne zapržavati. Od mliječnih proizvoda preporučuje se kiselo mlijeko, mladi sir i ponekad puter. Kravlje mlijeko se zabranjuje. Mahune se mogu konzumirati u vidu pirea, ali u principu biti oprezan i ograničeno ih unositi.

hayat.ba