LIJEČI NESANICU, KURJE OČI I “SMRT” JE ZA GLJIVICE I BAKTERIJE: Napravite čaj ili kupku od moćne biljke u koju se i ljekari kunu

Zdravlje

LIJEČI NESANICU, KURJE OČI I “SMRT” JE ZA GLJIVICE I BAKTERIJE: Napravite čaj ili kupku od moćne biljke u koju se i ljekari kunu

Od antičkih vremena ljudi su koristili pelin u razne svrhe. Miris ove biljke ima izvanredno umirujuće svojstvo, koristi se u kozmetičkim i medicinskim tretmanima. I sve ovo je zbog njenog jedinstvenog sastava, odnosno obilja fitoncida, flavonoida, karotena, organskih kiselina.

Čaj pelina poboljšava rad pankreasa i žučne kese, normalizujući funkciju gastrointestinalnog trakta i doprinoseći ukupnom jačanju organizma. Ova biljka takođe ima antibakterijska, antifungalna i antiinflamatorna svojstva koja joj omogućavaju da se bori sa uzročnicima mnogih bolesti, kako akutnih tako i hroničnih.

Zahvaljujući brojnim blagodetima po zdravlje, i ljekari ovu biljku preporučuju za liječenje brojnih bolesti, kao što su one gastrointestinalnog trakta, kao pomoć kod nesanice, hepatičnih kolika i drugih zapaljenskih procesa.

Kako napraviti čaj od pelina?

U 250 ml ključale vode dodajte 20 g pelina i ostavite da odstoji pola sata. Zatim, procijediti i piti.

Ukus ovog čaja je specifičan, prilično gorak, a problem možete riješiti tako što ćete mu dodati malo meda. Uzimajte ga u sitnim gutljajima, 45 minuta pre obroka, tokom 4 dana. Budite oprezni, ovaj čaj može da poveća kiselost želudačne kiseline.

Za šta se sve koristi?

Osobe koje imaju česte probleme sa bolovima u nogama, mogu da probaju kupku od pelina. Možete koristiti svježe ubrano lišće i stabljike. 200 grama biljke prelijte sa šest litara ključale vode. Sipajte u kadicu i potopite noge na 25 minuta, ne duže. Ova kupka pomaže i kod kurjih očiju, liječi gljivična oboljenja stopala i uklanja neprijatan miris.

Oprez!

Postoji nekoliko pravila za upotrebu ove moćne biljke:

– ne može se uzimati duže od mjesec dana,

– pauza između sve doze mora biti mjesec dana,

– liječenje ne treba sprovoditi u više od 3 ture.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)