AKO VAM JE JEZIK BIJEL, TIJELO VAS UPOZORAVA NA OVO: EVO ZAŠTO NE SMIJETE DA GA IGNORIŠETE

Zdravlje

AKO VAM JE JEZIK BIJEL, TIJELO VAS UPOZORAVA NA OVO: EVO ZAŠTO NE SMIJETE DA GA IGNORIŠETE

Obraćanje pažnje na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu spriječiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam telo šalje uopšte nisu tako komplikovani.

Portal Bright Side objavio je jednostavan jednominutni test uz koji možete provjeriti svoje zdravlje – preko jezika. Sve što trebate napraviti je uzeti običnu metalnu kašiku te s njom ostrugati cijeli površinu jezika obilno namočenu slinom. Potom kašiku stavite u prozirnu plastičnu vrećicu te je izložite na svjetlo – ispod sunca ili sobne svjetiljke.

Pričekajte minutu i pogledajte kašiku.

Šta govori miris?

Ako se pojavio neugodan miris koji je snažan, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima.

Šta govori izgled?

Ako su se na kašiki pojavile mrlje koje su žućkaste, to može upućivati na probleme u radu štitnjače. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili pak visokog nivoa holesterola. Bijele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narančaste često posledica bolesti bubrega.

Ako pažljivo pogledate jezik u ogledalu, primijetit ćete znakove koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate.

Bijele mrlje na jeziku se obično razviju zbog loše higijene usta, pušenja ili pretjerane (dugotrajne) konzumacije alkohola.

Stomatolozi zato ističu kako je svakodnevnu higijena usne duplje jako bitna, a trebalo bi pri svakom pranju zuba jezik očistiti grubljom zadnjom stranom četkice za zube. Ako ni nakon jedne ili dvije sedmice stalnog čišćenja jezika ne vidite poboljšanje, preporučuju da posjetite stomatologa ili ljekara. Bijele mrlje i izbočine na jeziku mogu biti i posljedica infekcije ili znak stanja zvanog leukoplakija, koje je često izazvano pušenjem ili hroničnom konzumacijom alkohola, kažu stručnjaci.

Jagodičasti jezik

Jarkoružičast jezik s bijelim tačkicama može značiti lošu reakciju na neku hranu ili na stres, čak ponekad i na manjak folne kiseline ili vitamina B12.

Svjetli jezik s tačkicama propraćen bolom u grlu može biti znak infekcije streptokoka koja se liječi antibioticima, pa se preporučuje da odmah posjetite lekara.

Kvrgavi jezik

Kvržice na jeziku često nastaju zbog hrane koju smo nedavno konzumirali, naročito ako je ona začinjena ili prevruća. Kvržice obično prilično brzo nestanu same od sebe, ali ako uz njih osjećate i lagani bol ili peckanje možda je riječ o herpesu. Iako će s vremenom i kvržice i herpes sami nestati, taj proces se može ubrzati liječenjem raznim mastima i rastvorima.

Grebeni“ ili brazde na jeziku

Ta pojava je stvar genetike i ne treba da vas zabrinjava. Neki imaju i dugačku „pukotinu“ po sredini jezika s kojom se obično rađamo i isto je uzrokuju genetski faktori.

Oticanje jezika

Jezik može blago da natekne kao reakcija na prevruće piće ili ako ga slučajno ugrizete ili ogrebete zubom. Takva nateklina nestaje sama od sebe, a stručnjaci kažu da može pomoći i sisanje kocke leda. Jako oticanje jezika može pak biti odgovor na alergen u nečemu što ste pojeli ili popili.

Alergija može usporiti ili blokirati protok kiseonika do pluća, pa u takvim slučajevima treba hitno potražiti ljekarsku pomoć, napominju stomatolozi.

Kako izgleda zdrav jezik?

Zdrav jezik je ružičaste boje s malim izbočinama (papilama) preko cijele njegove površine. Ta mala ispučenja kojima se osjeća ukus, imaju određeni raspored i različitog su oblika, a njihova veličina varira u zavisnosti od različitih faktora.

hayat.ba