PRAVNICA EMINA AGIĆ U EMISIJI NAŠI LJUDI: POSAO STJUAR*ESE MI JE DONIO NEZABORAVNO PUTOVANJE U IRAN, ALI POSTOJI DRUGA STRANA MEDALJE

Region

PRAVNICA EMINA AGIĆ U EMISIJI NAŠI LJUDI: POSAO STJUARDESE MI JE DONIO NEZABORAVNO PUTOVANJE U IRAN, ALI POSTOJI DRUGA STRANA MEDALJE

U emisiji Naši ljudi na Hayat TV svake nedjelje u dobro poznatom terminu od 18 sati razgovaramo sa inspirativnim i uspješnim pojedincima koji su se svojim dostignućima u poslu, hobiju, umjetnosti ili nesvakidašnjim iskustvom izdvojili iz mase.

Jedna takva definitvno jeste priča naše prošlosedmične gošće.

Emina Agić, po zanimanju 28-godišnja pravnica, bivša je stjuardesa i trenutno poduzetnica.

Opisujući posao stjuardese na koji je sudbina iznenada odvela, Emina kaže da je, uprkos dinamičnom rasporedu, uspijevala pronaći predah za sebe.

Veoma sam uživala u putovanjima, ali se sjećam umora koji me pratio. U prosjeku imamo 24 sata po destinaciji, što je jako mnogo vremena kada se dobro rasporedi. Za svaki mjesec dobijemo unaprijed raspored putovanja. Radila sam u Fly Emiratesu sa bazom u Dubaiju. Ako je let duži od četiri sata, tada smo ostajali na destinaciji. Putovanje u Iran mi se urezalo u sjećanju. Tada sam imala pet slobodnih dana. Činilo mi se kao da sam osjetila neobičan mir i duhovnost koju inače nisam ranije doživjela na putovanjima – opisuje Emina.
Od neugodnosti koje je doživjela izdvaja nekoliko neprijatnih reakcija muškaraca.

Ta neka loša iskustva su vezana za činjenicu da sam žena koja se nije uklapala u očekivanja kulture u kojoj sam boravila. Par puta su me pratili muškarci, konkretno u Mijanmaru i Bangladešu, što je bilo veoma neprijatno iskustvo. Vjerovatno je to bilo iz znatiželje, no to je neugodna druga strana medalje posla stjuardese. Proživjela sam nekoliko turbulencija tokom letova, ali me zaista nije bilo strah – navodi Emina.
Na pitanje o izboru prava kao prvobitne profesije, Emina ističe da je to bio logičan slijed, s obzirom na očevu advokatsku karijeru.

Moj otac je advokat, tako da sam sa bratom još od malih nogu bila na neki način uključena u pravo. Roditeljima je bilo važno da u ranoj mladosti razvijemo radne navike, radeći najprije kao treneri tenisa, a kasnije i pomoćnici u očevoj advokatskoj kancelariji. Obično sam radila tokom ljeta kao neki vid prakse i svidjela mi se atmosfera, očev autoritet i komunikacija sa klijentima. Vremenom sam zavoljela pravo, konkretno međunarodno pravo i ljudska prava – kazala je Emina.

rekla da se njeno zaposlenje u Fly Emiratesu desilo potpuno neočekivnao.

Uopće nisam razmišljala o tome da ću postati stjuardesa. Sve se desilo sponatno, došla sam na razgovor kao podrška kolegici, a već nakon tri-četiri dana dobila obavijest da sam zaposlena. Onda sam to prihvatila kao neku privremenu soluciju, no zadržala sam se duže od planiranog. Međutim, vremenom je došlo do zamora i više nisam osjetila svrhu tog posla, tako da sam se povukla iz svega toga – kaže nam Emina.
Njeni daljnji planovi jesu razvoj sopstvenog biznisa baziranog na njezi kose.

Sada želim da intuitivno gradim biznis koji se bazira na dizanju svijesti o holističkoj njezi kose. Moj posao danas se tiče proizvoda za kosu i njene njege – zaključuje Emina.

hayat.ba(Mirza Imamović)