OVE STVARI NIKADA NEMOJTE BACATI U WC ŠOLJU

Zanimljivosti

OVE STVARI NIKADA NEMOJTE BACATI U WC ŠOLJU

Iako se možda čini logičnim da se u wc šolju baca samo toaletni papir, mnogi će pustiti vodu i nakon što u toalet ubace mnoge druge stvari. Stručnjaci su upozorili šta ipak treba izbjegavati.

Maramice i papirnati kuhinjski ručnici

Iako naizgled djeluju kao toaletni papir, ove proizvode ne bi trebalo bacati u zahod. Maramice i kuhinjski papirnati ručnici izrađeni su tvrđeg papira nego toaletni papir i teže se razgrađuju i tope u vodi. Ako ih često bacate u školjku mogli biste se suočiti sa začepljenim cijevima i drugim problemima.

Pijesak za mačke

Iako na nekim pakiranjima pijeska za mačke stoji kako je riječ o proizvodu koji se može baciti u školjku, ne slušajte ih. Mačji pijesak može biti vrlo štetan za vaš WC jer se ne rastvara u vodi i ostaje u cijevima.

Ondje će se nagomilavati i u konačnici stvoriti začepljenje. Dodatno, mačji pijesak stvara probleme i u kanalizacijskom sistemu, pa radije izmet svojih ljubimaca bacite u vreću za smeće.

Tamponi

Iako se za neke žene bacanje tampona i higijenskih uložaka u zahod čini kao praktično rješenje, stručnjaci upozoravaju da takvi proizvodi mogu začepiti cijevi. A definitivno ne želite pozvati hitnu službu koja će ukloniti začepljenje i na svjetlo dana izvući rabljeni tampon ili uložak kao uzrok začepljenja.

Pelene

Također, neki će novopečeni roditelji možda pomisliti da je praktično bebine prljave pelene jednostavno baciti u školjku i povući vodu za njima, no griješe

Upravo je to razlog čestih vodoinstalaterskih intervencija jer uzrokuju začepljenja koja zahtijevaju profesionalni pristup. Stoga je jednostavnije baciti ih u smeće.

Rabljeni kondomi

Lubrikanti i plastificirani materijali štetni su za odvode i ako se nagomilaju mogu stvoriti ozbiljno začepljenje. Stoga rabljene kondome nikad ne treba bacati u WC, nego u kantu za smeće.

Pamučni proizvodi

Možda se činilo jednostavnim blazinice, štapiće za uši i druge pamučne materijale jednostavno baciti u školjku nakon što ste ih iskoristili, ali promislite ponovo! Ti se materijali ne rastapaju u vodi nego se pretvaraju u veliku kuglu koja će u konačnici začepiti odvode.

Plastika

Flasteri, razna pakiranja ni slomljene dječje igračke od plastike nisu stvari za kojima možete povući vodu. Plastika se ne otapa i može stvoriti ozbiljne troškove ako morate ukloniti začepljenje cijevi.

Konac za zube

Ako ste među onima koji redovito zube čiste koncem, imajte na umu da da nakon korištenja treba baciti u kantu za smeće, a nikako u toalet.

Tanki plastični materijal se neće otopiti u vodi, no može se zapetljati oko drugih većih nakupina onoga što bacate u zahod i napraviti veliko začepljenje.

Hrana

Mnogi misle da je u redu ostatke hrane jednostavno baciti u zahod i povući vodu, no to nije točno. Koliko god hrana djelovala mekano, može se nagomilati, a u kombinaciji s masnoćama stvoriti i velika začepljenja cijevi. Bacite je u smeće ili u kompost.

Žvake

Kako se riješiti žvakaće gume? Bacite je u smeće, no nikako je ne bacajte u toalet. Ni ona se neće otopiti u vodi nego će u kombinaciji sa drugim što završi u zahodu stvoriti začepljenje i ljepljive cijevi. A za takvo odčepljenje trebat će vam skupa profesionalna pomoć, piše 24sata.hr.

Kosa

Kosu i dlake koje skupite nakon tuširanja valja baciti u kantu za smeće, a nikako u zahod. Naime, problem koji ste uklonili iz kade na taj ste način samo premjestili u toalet i začepljenje je neminovno.

hayat.ba