Kako je svet odao počast stradalom dečaku: Murali u brojnim zemljama u znak sećanja na malog Rajana

Svijet

Kako je svet odao počast stradalom dečaku: Murali u brojnim zemljama u znak sećanja na malog Rajana

Smrt dečaka izazvala je talas emocija širom sveta

U Maroku i drugim zemljama osvanuli su murali i druga umetnička dela u znak sećanja na malog Rajana (5), koji je preminuo nakon što je skoro pet dana bio zarobljen u bunaru.

Tako su u Kazablanki mladi iz Haja Hasanija izabrali fasadu zgrade koja se nalazi u Derb Al Huriji za crno-belu fresku, odajući poslednju počast dečaku, čija je smrt izazvala talas emocija u Maroku, kao u inostranstvu.

Još jedan mural, kojim je odata počast dečaku, osvanuo je u Egiptu.

Pre nego što se drama koju je pratio ceo svet završila tragično, murali su osvanuli i u Siriji i Omanu, moleći se da dete izađe živo i zdravo iz bunara.

Mural posvećen malom Rajanu u Idlibu u Siriji napravila su deca na zidu uništene kuće.

Pored slike dečaka nalazi se rečenica kojom se poziva Bog da spasi Rajana, “kao što je uradio sa prorokom Josifom”.

U selu Harmoul u Omanu umetnik Abdul Majed Al Mamari takođe je naslikao mural koji svedoči o “solidarnosti naroda Omana sa narodom Maroka, usred njihovih molitava Svemogućem da zaštiti malog Rajana”.

Narod Maroka, ali i ceo svet, danima je pratio dramu koja se odvijala u jednom selu u Maroku. Rajan je u utorak uveče upao u bunar dubok 32 metra, a spasioci su danima kopali da bi došli do njega.

Posle skoro pet dana došli su do dečaka, ali nažalost ova srećna vest nije dugo trajala.

Ubrzo je stiglo saopštenje da je dečak preminuo, a neki zvaničnici su rekli da je već bio mrtav kada su spasioci došli do njega.

Mališan je danas sahranjen u Maroku, u blizini svog rodnog sela, a prethodno je njegovo telo dopremljeno helikopterom, a potom i uz policijsku pratnju odneto do groblja.

(Telegraf.rs)