Priča o smrti koja je veća od života: Darko Vujošević je video da se u jezeru davi čitava porodica i nije se DVOUMIO NI SEKUND šta da uradi

Region

Priča o smrti koja je veća od života: Darko Vujošević je video da se u jezeru davi čitava porodica i nije se DVOUMIO NI SEKUND šta da uradi

Da se pamti, spominje, nikad ne zaboravi i slavi kao čovek kojem je život prijatelja bio veći od njega samog. Nažalost, Darko Vujošević, hrabri Podgoričanin koji je pre tri godine uskočio u Skadarsko jezero sa namerom da spasi tročlanu porodicu Kumburović, nije uspeo da spasi prijatelje, a u nastojanju da to učini, i sam je izgubio život.

Tragedija u kojoj je stradalo četvoro ljudi, dogodila se ispod manastira Vranjina, na Skadarskom jezeru kada se trećeg februara 2019. godine prevrnuo čamac. Tom prilikom poginuli su supružnici Jana i Ratko Kumburović i njihova kćerka Nina. Nesreća je bila još veća kada se satnalo da je Jana unutar utrobe, nosila još jedno dete. Iako se prvobitno spasao, kada je video da mu prijatelji nestaju u virovima Skadarskog jezera, hrabri Kučanin je pošao nazad da ih spasi i nažalost, udavio se.

Valadislav Dajković, funkcioner Prave Crne Gore, posvetio je Fejsbuk objavu tragično stradalom Podgoričaninu, koji je herojski, u pokušaju da spasi život majke i ćerke koje su se davile u Skadarskom jezeru i sam izgubio život.

Ronioci su odmah pronašli tela Nine i Jane Kumburović, dok je telo Darka Vujoševića pronađeno 24. februara, a Ratka Kumburovića 3. marta kod ostrva Grmožur.

Nakon opela Ratku Kumburoviću sveštenik Nikola Pejović je naglasio da su Ratko, Jana, Nina i Darko bili istinski Božiji ljudi koji su kratko na zemlji poživeli, ali da je njihov život bio sadržajan i da nema tog dugačkog života koji bi ispunio ono što su oni ispunili:

“Danas kada je porodica u krizi, kada muž ne poštuje ženu, deca roditelje … kada majke ubijaju decu, evo porodice kroz koju nam Gospod pokazuje kako treba da se živi! Majka ne pušta iz naručja svoje dete po cenu života, otac skače za njima, a brat Darko pokazuje da nema veće ljubavi nego da neko život položi za bližnjega svoga.”, rekao je on tada okupljenima oko humke Vujoševića.

Ipak, objava koja je odjeknula u javnosti, došla je od Vladislava Dajkovića, političara iz Crne Gore, koji se od Darka oprostio više nego biranm rečima.

– Darko, heroj! Večna slava Darku Vujoševiću iz Podgorice, koji je danas herojskom smrću pošao u, ne samo večnu slavu, već i u istinsku legendu. Darko je, nakon jutrošnje liturgije u manastiru na Vranjini, bio jedan od nastradalih putnika na čamcu koji ih je vraćao na obalu.

Već se domogao obale kada je video da se nesrećna majka bori sa vodom da spasi ćerku. Kažu da je herojski i bez razmišljanja uskočio u hladnu skadarsku vodu, pokušavajući da ih spasi.

Nažalost, nije uspeo. Hladno i talasasto jezero je bilo jače. Kako mi maločas reče mladi sveštenik Miloš Lučić, koji je dobro poznavao heroja Darka: “Skočio je da ih spasi ni ne znajući da ide na onaj svet. Ipak, znajući njegovu čistu dušu, siguran sam da se sada moli Bogu za sve nas grešne”. Nastradaloj porodici Kumburović nek je laka crna zemlja, a tebi, Darko, ljudino dostojna podizanja spomenika, večna slava i hvala! – naveo je on.

Iste godine, četvrtog marta, njemu je posthumno dodeljen oredn za hrabrost. Na svečanoj ceremoniji, njega je primila Darkoga supruga, Mirjana, koja je biranim i emotivnim rečima, zahvalila prisutnima na nagradi.

“Ne znam šta da kažem… Mi smo ponosni na ono što je Darko uradio iako njega nema. To je baš Darko, ono što je on uradio, to je baš Darko. Svako ko ga poznaje, zna da je to on. Hvala gradu što je prepoznao Darkovu dobrotu i želim da se Darkova dobrota i ovo što je on uradio useli u srca svih nas, i da svi budemo bolji jedni za druge“, rekla je ona tom prilikom na konferenciji za štampu.

Darkov čin, pamtiće se i prepričavati godinama, decenijama, sve dok je poslednjeg iz loze Kumburović i Vujoševića. Jer, priče o herojima žive i idu s kolena na koleno i umreće tek kad nestane i poslednji čovek sa lica zemlje.

blic.rs