TAKSISTI NAJAVLJUJU NOVE BLOKADE CENTRA Protesti na ključnim saobraćajnicama i to u vreme špica tokom 5 dana, ključni zahtev POSKUPLJENJE usluga

Region

TAKSISTI NAJAVLJUJU NOVE BLOKADE CENTRA Protesti na ključnim saobraćajnicama i to u vreme špica tokom 5 dana, ključni zahtev POSKUPLJENJE usluga

Tokom dvonedeljnog protesta u oktobru 2019. godine taksisti su skoro potpuno paralisali život u Beogradu, a prestonički taksi vozači sada opet najavljuju nove proteste i nove blokade.

Pre dve godine razlog za masovna okupljanja bio je, kako su tada istakli taksisti, “nesprovođenje Zakona o prevozu putnika”, odnosno što je firmama poput Car:Go dozvoljeno da obavljaju taksi prevoz. Ovog puta, glavni razlog je cena usluge, odnosno zahtev za poskupljenjem taksi usluga.

Protest od 21. do 25. februara
Naime, kako saznaje “Blic”, taksi preduzetnici već su prijavili skupove policijskoj upravi za period od 21. do 25 februara, u vreme poslepodnevnog špica od 12 do 16 časova. Kako tvrdi jedan od organizatora, ukoliko protesti budu ignorisani, nastaviće se i na narednu sedmicu.

– Protesti koji su organizovani pre dve i po godine pravila je druga organizacija i imali su potpuno drugačije zahteve. Ovaj protest organizuju isključivo taksi prevoznici bez organizacije koja stoji iza njih – kaže za “Blic” Slobodan Banović, jedan od organizatora protestnog skupa.

Blokade centra od 12 do 16 časova
Ono što se ne razlikuje mnogo od ranijih protesta jesu blokade jednih od najvažnijih gradskih saobraćajnica upravo u vreme kada se u Beogradu očekuju najveće gužve i to u periodu od 12 do 16 časova.

Planirano je obustavljanje saobraćaja u Dečanskoj ulici od terazijskog tunela do Trga Nikole Pašića, na Trgu Nikole Pašića od Dečanske do Bulevara Kralja Aleksandra i od Terazija do Dragoslava Jovanovića, u Kneza Miloša od Trga Nikole Pašića do Kralja Milana, u Kralja Milana od Kneza Miloša do Dragoslava Jovanovića i na Terazijama od Trga Nikole Pašića do Dragoslava Jovanovića. U oba smera.

Traže više cene taksi usluga
Razlog za najavljene blokade najprometnijih prestoničkih ulica, organizatori protesta grupisali su u šest zvaničnih zahteva.

Prvi i glavni se odnosi na korigovanje cena taksi usluga, dok će se ispunjenjem drugog zahteva omogućiti usklađivanje cena na godišnjem nivou koje će biti zakonski regulisano.

– Naše cene još uvek određuje Grad. Ne želimo da se ponovo dovedemo u situaciju u kakvoj smo trenutno, a to je da su nam cene nepromenjene već 10 godina – pojasnio je ove zahteve Banović.

Taksi prevoznici zahtevaju i reviziju broja vozila na kraju svake godine i upošljavanje novih taksi preduzetnika za broj koji nedostaje,a utvrđen je revizijom. Ono što očekuju da će ovim protestima postići jeste i izdavanje taksi dozvola za samostalne preduzetnike svakome ko ispunjava zakonske uslove za to.

Jedan od zahteva je i uređenje radnog ambijenta koji za sve njih predstavljaju upravo prestonički drumovi. To podrazumeva sankcionisanje nelegalnog prevoza putnika, uređenje taksi stajališta i povećanje broja parking mesta, a odnosi se i na žute trake i sprečavanje njihove zloupotrebe.

Iste cene i ukinuti popusti na poziv
Cene taksi prevoza u prestonici su jedinstvene za sva taksi udruženja, a postavio ih je Grad Beograd. Ni jedna od taksi asocijacija ne sme da ponudi ni niže, ni više tarife. Podsetimo, pre desetak godina ukinuti su i zabranjeni i čuveni “popusti na poziv”, kojima su udruženja sa 20 ili 30 odsto nižim cenama častili mušterije koje bi vožnju zatražile preko telefona.

Vožnja bi umesto 625 koštala 810 dinara
Kako bismo vam dočarali koliko bi poskupele taksi usluge, uzećemo varijantu vožnje od Trga republike do Banovog brda, u dužini od nekih sedam kilometara. Ona sada u dnevnoj tarifi, radnim danima, košta 625 dinara, a po novom cenovniku bi ceh iznosio 810 dinara. Ukoliko biste se vozili u drugoj, noćnoj ili prazničnoj tarifi, sada bi vas ova vožnja koštala 765 dinara, a po novom cenovniku 1.050 dinara.

Bijelić: Pregovori još traju
Kako je naglasio jedan od organizatora protesta, ove skupove organizuju isključivo taksi prevoznici i ne postoji organizacija ili udruženje koje stoji iza njih. Očekivani broj prisutnih lica koji je naveden i u prijavi skupa jeste 1.000, kao i jednak broj vozila.

Većina beogradskih taksi udruženja nije htela da komentariše najavljene proteste. Predsednik saveza Auto-taksi udruženja Srbije Aleksandar Bijelić, koji je bio na čelu prethodnog protesta u oktobru 2019. godine, rekao je za “Blic” da oni još uvek nisu doneli odluku o učešću na skupu.

– Udruženje još uvek nije zauzelo stav po ovom pitanju, jer pregovori o uslovima još uvek traju – istakao je Bjelić i dodao da još uvek razgovaraju o korekciji cena i ne žele da donesu ishitrenu odluku.

Svi još pamte oktobar 2019.
Podsetimo, početak oktobra 2019. godine u Beogradu definitivno je obeležio protest taksista koji su 12 dana držali prestonicu u blokadi. Radnim danima od 12.00 do 15.00 sati, širi centar grada bio je u kolapsu, a saobraćaj potpuno obustavljen.

U toku samih protesta dogodio se veliki broj incidenata, a prekinuti su 15. oktobra, nakon dvočasovnog razgovora predstavnika taksista sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, protesti su prekinuti.

– Da taksi izgledaju kao, na primer, u Madridu, da budu unisoni, da ih prepoznajete, da usluga bude na najvišem nivou. Država je spremna da ponudi velike subvencije za to – rekao je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sekretarijat za javni prevoz: Zakazani protest trenutno nepotreban
Iz Sekretarijata za javni prevoz rekli su za “Blic” da su se obratili reprezentativnim predstavnicima taksi prevoznika i Ugovornoj privrednoj taksi komori Srbije radi hitnog izjašnjenja o najavljenom održavanju protesta.

– Izjašnjavajući se na dopis Sekretarijata, reprezentativni predstavnici su stava da su najavljeni protesti ishitreni i da su u organizaciji nekolicine bivših članova taksi prevoznika, koja je bila registrovana kao udruženje „Bunt“ – navode u ovom Sekretarijatu.

Oni dodaju da su imali prilike da pročitaju zahteve koje organizatori postavljaju, ali da u saradnji sa nadležnima iz Grada Beograda i Republike Srbije, rade na sprovođenju sporazuma koji imaju sa Vladom Republike Srbije, kao i na rešavanju ostalih problema navedenih u tim zahtevima. Iz navedenih razloga u Sekretarijatu smatraju da je zakazani protest trenutno nepotreban, tim pre što su potpisnici zahteva bili više puta u mogućnosti da na najvišim nivoima ravnopravno učestvuju u rešavanju svih navedenih problema.

– I na kraju, a ne manje važno, napominjemo da je ovaj sekretarijat, kao i do sada, uvek otvoren za saradnju, predloge, sugestije i razgovore, a sve u cilju unapređenja taksi prevoza na teritoriji grada Beograda. Verujemo da se takvom saradnjom, kao i poštovanjem propisa, može doprineti uspostavljanju reda u gradu, što je prevashodno jasan cilj ovog sekretarijata – zaključuju.

blic.rs