HIRURG OTKRIO KO NIKAKO NE SMIJE DA SPAVA U ČARAPAMA: Zimi mnogi to rade, a može da izazove INFEKCIJE I TRULJENJE

Zanimljivosti

HIRURG OTKRIO KO NIKAKO NE SMIJE DA SPAVA U ČARAPAMA: Zimi mnogi to rade, a može da izazove INFEKCIJE I TRULJENJE

Kada je napolju minus a dom tek osrednje zagrijan, da li i vi često spavate u čarapama? Kada pročitate kakve sve komplikacije ova navika može da izazove, razmilićete još jednom prije ngo što se uhvatite za tople vunene sokne prije odlaska u krevet…

Hirurg Armen Avakjan otkrio je za koga je ova navika pogubna. Kako je istakao u nekim slučajevima i kod određenih pacijenata, ona može da izazove infekcije, pa čak i nekrozu, odnosno odumiranje, truljenje tkiva. Pa tako je izdvojio one koji ni u kom slučaju ne bi trebalo da idu u krevet u čarapama.

Prvenstveno to su osobe koje imaju poremećenu cirkulaciju u stopalima. Njima su često hladne noge, što je razlog zbog čega i nose sokne kad spavaju, ali postoje i drugi načini da ih zagriju. Jedan od najlakših načina je tuširanje naizmjenično toplom i hladnom voodom koja podstiče cirkulaciju.

Šta je mikroangiopatija?

To je bolest vaskularnog sistema koju odlikuje propadanje kapilara i razvoj patoloških promena u njihovoj strukturi. Javlja se usljed bolesti unutrašnjih organa, što dovodi do nekroze tkiva, tromboza i sl.

Hirurg Avakjan je takođe upozorio i da je ova navika i te kako opasna za dijabetičare, jer postoji rizik od pojave mikroangiopatije.

“Sa takvom bolešću smanjuju se i zaštitna svojstva kože nogu, a cirkulacija krvi u donjim ekstremitetima je praktično nepostojeća u poređenju sa zdravom osobom. Nošenje čarapa noću za takve ljude opet može da dovede do infekcija koje se ne leče.

U najgorem slučaju može doći do gnojno-nekrotičnih oboljenja i nekroze”, zaključio je stručnjak. “Novi“. haber.ba