ŠVEDSKA U ZADNJOJ SEKUNDI SRUŠILA ŠPANIJU ZA PRVO ZLATO NAKON 20 GODINA

Svijet

ŠVEDSKA U ZADNJOJ SEKUNDI SRUŠILA ŠPANIJU ZA PRVO ZLATO NAKON 20 GODINA

Švedska je u finalu Evropskog rukometnog prvenstva pobijedila Španiju 27:26 i po rekordni put zaredom je osvojila naslov prvaka Evrope.

Švedska je osvojila prvi Euro 1994., a onda je imala niz od 1998. do 2002. kad je osvojila tri zlata zaredom. Taj naslov je do sada bio zadnje veliko švedsko zlato.

Švedska je nakon toga rukometno pala poslije kraja generacije Bengan Boysa. Naznaka povratka je bilo olimpijsko srebro u Londonu 2012., a da se rukometna sila vraća dokaz je bilo finale u Zagrebu prije četiri godine koje je ipak osvojila Španija.

No, Švedska se od tada vratila u sam vrh, a ovim zlatom je dokazala da je tamo gdje su nekad bili Wislander, Staffan Olsson, Lovrgen, Svensson i ostali.

Švedska je bolje otvorila utakmicu, imala je na početku nekoliko razlike, ali su žilavi Španci polako stizali i prestigli rivala. Španija je u nastavku imala dva, tri gola prednosti, ali su Šveđani to stigli i do samog kraja se igralo gol za gol. Šveđani su imali +2 i napad na tri minute prije kraja, ali uspjeli su upropastiti veliku prednost.

U zadnjoj minuti Španci su kod 26:26 obranili napad Švedske, a Canellas je promašio šut za zlato. Švedska je dobila sedmerac i Ekberg je zabio za zlato. Bronzu je uzela Danska koja je nakon produžetaka pobijedila Francusku 35:32.

hayat.ba