MUKA VAM JE OD MOKRIH NOGU TOKOM KIŠNIH DANA? OVI TRIKOVI OBUĆU ĆE NAČINITI NEPROMOČIVOM

Zanimljivosti

MUKA VAM JE OD MOKRIH NOGU TOKOM KIŠNIH DANA? OVI TRIKOVI OBUĆU ĆE NAČINITI NEPROMOČIVOM

Da čizma glavu čuva, prošlo je kroz glavu ovih dana sigurno i vama.

Zapravo, od vode je čuvaju čizme i cipele – bez rupa, vodootporne ili nove. Budući da je zima, a s njom i kiše, snijeg i neizbježne bare na ulicama, može biti veoma korisno da obuću načinite nepromočivim.

Ruski sistem trljanja svijećom

Ova metoda je čista čarolija – njome i od svojih omiljenih ljetnjih cipela od antilop kože možete da napravite nepromočive cipele. Sve što vam je potrebno jesu jedna obična svijeća i fen za kosu. Pogledajte video i lako ćete shvatiti šta treba da radite. Sprej za nepromočivost.

Magičan sprej kojim možete da impregnirate antilop ili običnu kožu je veoma efikasan. Ima ga u speciajlizovanim obućarskim lancima – uvečer poprskate cipele, ostavite ih da se osuše tokom noći – i to je to. Spremni ste za kišu.

Impregniranje u kućnoj radinosti

Cipele od kože možete da impregnirate i na sljedeći način: talogom kafe – namažite đonove i dijelove kože sa vidljivim bijelim flekama ili rubove od vode ili soli (to su znaci da koža propušta vodu). Cipele najprije obrišite mokrom krpom, pa kada se osuše, premažite ih talogom kafe i ostavite da se osuše na vazduhu, potom izbrišite talog i cipele namažite kremom za obuću. Ili: kožne cipele, uključujući i đonove, premažete ricinusovim uljem ili zagrijanim lanenim uljem, ostavite ih da koža upije ulje, a zatilm ih izglancajte. Ili: premažite ih mješavinom iste količine parafina i petroleja.

Nabavite gumenjake

Tržište je preplavljeno gumenom obućom, a pod gumenim čizmama danas se podrazumjevaju i čizme od nekih drugih materijala, koji su također nepromočivi. Posljednjih godina gumene čizme su veoma popularne, ima ih u svim bojama i dezenima. I uvijek možete da se preizujete na poslu ako baš morate da budete super elegantni.

Navucite plasične flaše

Ako u kući već imate plastične flaše, od njih možete da skrojite navlake za cipele. Dovoljna vam je flaša od 1,5 litara, ali sami ćete procijeniti da li vam je bolje da nabavite i bocu od 2 litra. Ova varijanta je odlična zaštita za sve koji vole da voze bicikl po kiši. Za još bolju zaštitu možete od stare jakne za kišu da napravite postavu kao dodatno ojačanje.

hayat.ba